You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/109836
Title: 
Diversity of eating patterns in older adults: A new scenario?
Other Titles: 
Diversidade de padrões alimentares em idosos: um novo cenário?
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1415-5273
Abstract: 
  • OBJETIVO: Identificar padrões alimentares e a distribuição dos mesmos, em uma amostra representativa de idosos do município de Botucatu, São Paulo.MÉTODOS: Estudo transversal, ocorrido entre março e junho de 2011, com 355 idosos cadastrados na rede básica de saúde do município, selecionados por amostragem estratificada entre as unidades de saúde. Aplicou-se um questionário de frequência alimentar e questionário sociodemográfico. Padrões alimentares foram identificados utilizando-se análise de componentes principais. Escores de consumo individual foram divididos em tercis, caracterizando a adesão baixa, moderada e alta dos indivíduos para cada padrão alimentar. Realizaram-se análises entre os tercis dos padrões alimentares e as variáveis sociodemográficas.RESULTADOS: Identificaram-se seis padrões alimentares: saudável; lanches e refeição de final de semana; frutas; light e integral; dieta branda; e tradicional. A alta adesão aos padrões saudável e frutas é atingida por indivíduos que cursaram até o primário; e a alta adesão ao padrão lanches e refeição de final de semana é mais prevalente no sexo masculino e em indivíduos com nível máximo de escolaridade. A alta adesão aos padrões light e integral e dieta branda é mais prevalente no sexo feminino, sendo este último padrão também característico de idosos em idade mais avançada.CONCLUSÃO: Identificou-se uma diversidade de padrões alimentares nessa população de idosos e o comportamento alimentar variou de acordo com as condições sociodemográficas inseridas no grupo.
  • OBJECTIVE: To identify eating patterns and their distribution in a representative sample of older adults from the municipality of Botucatu, São Paulo, Brazil.METHODS: This cross-sectional study used food frequency and sociodemographic questionnaires to collect the respective data from 355 older users, selected by stratified sampling, of Botucatu's primary health care units from March to June 2011. Principal component analysis extracted six eating patterns. Individual food intake scores were divided into tertiles, classifying individual adherence to each eating pattern as low, moderate, or high, to measure the relationship between adherence tertiles and sociodemographic variables.RESULTS: Six eating patterns were identified and named as follows: healthy foods; snacks and weekend meals; fruits; light and whole foods; soft diet; and traditional diet. Individuals with elementary school adhered highly to the patterns 'healthy foods' and 'fruits'. On the other hand, men and individuals with the highest education levels adhered highly to the pattern 'snacks and weekend meal'. Females adhered more often to the patterns 'light and whole foods' and 'soft diet'. The pattern 'soft diet' was also preferred by the oldest subgroup.CONCLUSION: The study population presented a diversity of eating patterns influenced by sociodemographic characteristics.
Issue Date: 
1-Jan-2014
Citation: 
Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 27, n. 1, p. 67-79, 2014.
Time Duration: 
67-79
Publisher: 
Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Keywords: 
  • Idoso
  • Comportamento alimentar
  • Estudos populacionais em saúde pública
  • Análise de componente principal
  • Aged
  • Feeding beharvior
  • Population studies in public health
  • Principal component analysis
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/1415-52732014000100007
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/109836
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.