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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/109883
Title: 
Composição bromatológica e digestibilidade aparente da parte aérea seca da mandioca na alimentação de tilápias-do-nilo
Other Titles: 
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
Author(s): 
Institution: 
  • Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
  • Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-204X
Abstract: 
  • The objective of this work was to evaluate the effect of sun and shade drying of the aerial part of cassava on the chemical composition and apparent digestibility coefficient (ADC) of nutrients, energy, and aminoacids for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). There was no difference between the drying methods for chemical composition. The ADC of crude protein showed higher digestibility for the shade dried aerial part. Shade drying of the aerial part of cassava allows higher conservation of the protein content and better apparent digestibility of the protein and amino acid fraction for Nile tilapia.
  • O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da secagem da parte aérea da mandioca, ao sol e à sombra, sobre a composição bromatológica e o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) de nutrientes, energia e aminoácidos para tilápia-do-nilo (Oreochromis niloticus). Não houve diferença entre os métodos de secagem para a composição bromatológica. O CDA da proteína bruta apresentou maior digestibilidade para a parte aérea seca à sombra. A secagem da parte aérea da mandioca à sombra permite maior conservação do conteúdo proteico e melhor digestibilidade aparente da fração proteica e aminoacídica para a tilápia-do-nilo.
Issue Date: 
1-Aug-2013
Citation: 
Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1119-1123, 2013.
Time Duration: 
1119-1123
Publisher: 
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
Keywords: 
  • Manihot esculenta
  • Oreochromis niloticus
  • alimento alternativo
  • aminoácidos
  • secagem
  • Manihot esculenta
  • Oreochromis niloticus
  • alternative feedstuff
  • aminoacids
  • drying
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800044
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/109883
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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