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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/110051
Title: 
Physicochemical characteristics of experimental net melon hybrids developed in Brazil
Other Titles: 
Características físico-químicas de frutos de híbridos experimentais de melão rendilhado
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Instituto Federal de Educação, Ciencia e Tecnologia do Triangulo Mineiro
ISSN: 
0102-0536
Sponsorship: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Sponsorship Process Number: 
FAPESP: 06/50326-6
Abstract: 
  • Objetivou-se com este estudo avaliar as características físico-químicas de parentais e híbridos experimentais de melão rendilhado, desenvolvidos na Universidade Estadual Paulista (UNESP), em Jaboticabal. Foram utilizadas seis linhagens (Jab-3; Jab-7; Jab-11; Jab-18; Jab-9 e Jab-20) pertencentes ao programa de melhoramento genético do meloeiro rendilhado da UNESP em Jaboticabal e, todas as combinações híbridas possíveis entre essas, inclusive os recíprocos. Foi utilizado o delineamento em blocos casualizados com três repetições. Dos 38 tratamentos, fizeram parte seis linhagens, 15 híbridos, 15 híbridos recíprocos e duas cultivares comerciais (Bônus nº2 e Louis). Foram avaliadas massa do fruto, espessura da polpa, espessura da casca, rendilhamento da casca, desprendimento de semente, sólidos solúveis, acidez titulável, pH, índice de maturação, firmeza da polpa, e, Vitamina C. A massa mínima de 0,8 kg por fruto de melão rendilhado e, sólidos solúveis de no mínimo 10°Brix subsidiaram a identificação dos genótipos Jab-9 x Jab-3, Jab-18 x Jab-20, Jab-18 x Jab-11, Jab-7 x Jab-20, Jab-7 x Jab-11, Jab-20 x Jab-7, e Jab-3 x Jab-20 como promissores, devendo os mesmos serem avaliados nas principais regiões produtoras de melão rendilhado e em diferentes épocas de cultivo.
  • The objective of this study was to evaluate the physicochemical characteristics of parents and experimental hybrids of net melon improvement program developed in the Universidade Estadual Paulista (UNESP), in Jaboticabal, São Paulo state, Brazil. Six net melon lineages (Jab-3, Jab-7, Jab-11, Jab-18, Jab-9, and Jab-20), belonging to the breeding program of melon from the UNESP were used and all their hybrid combinations as well as their reciprocal crosses. We used the randomized blocks design, with three replications and 38 treatments. From these 38 treatments [six lines, 15 hybrids, 15 reciprocal crosses and two commercial cultivars (Bônus nº2 and Louis)] we evaluated following physicochemical characteristics: fruit mass, pulp thickness, fruit coat thickness, netting degree of the coat, seed looseness, soluble solids, titratable acidity, pH, maturation index, pulp firmness, and Vitamin C. The minimum mass of 0.8 kg per fruit of net melon and the minimum of 10°Brix soluble solids allowed to identify the genotypes: Jab-9 x Jab-3, Jab-18 x Jab-20, Jab-18 x Jab-11, Jab-7 x Jab-20, Jab-7 x Jab-11, Jab-20 x Jab-7, and, Jab-3 x Jab-20, as promising. These genotypes are therefore suitable for participating in assessment tests in the main net melon producing areas of Brazil and on different planting dates.
Issue Date: 
1-Sep-2013
Citation: 
Horticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 31, n. 3, p. 351-355, 2013.
Time Duration: 
351-355
Publisher: 
Associação Brasileira de Horticultura
Keywords: 
  • Cucumis melo
  • plant breeding
  • Fruit quality
  • Cucumis melo
  • Melhoramento de plantas
  • qualidade de fruto
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362013000300002
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/110051
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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