You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/110068
Title: 
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
Other Titles: 
Mineral nutrition and fruit quality of some tropical fruit: guava, mango, banana, and papaya
Author(s): 
Institution: 
  • Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado LOCTI
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-2945
Abstract: 
  • Fruit quality is the result of the action of several factors, in particular the individual and combined effect of mineral nutrients. The proper evaluation of mineral nutritional requirements causes that fruit plants can express all their genetic potential. Thus, a research has been conducted in tropical fruit, for evaluating the influence of mineral nutrients on fruit quality; however, they appear dispersed. The objective of this review was to compile and report the effects of mineral nutrients on fruit quality of guava, mango, banana and papaya. Consequently, information about the influence of the essential elements in color, flavor, shape, size, appearance, penetration resistance, physiological disturbs disease incidence, physicochemical characteristics and lifetime of post - harvest fruit are presented.
  • A qualidade dos frutos é o resultado da somatória da ação de vários fatores, em especial do efeito individual e combinado dos nutrientes. O adequado atendimento das exigências nutricionais faz com que as plantas frutíferas possam expressar todo seu potencial genético. Sendo assim, nas fruteiras tropicais, têm sido feitas pesquisas para avaliar os efeitos dos nutrientes minerais sobre a qualidade dos frutos; porém as mesmas aparecem dispersas. O objetivo desta revisão foi compilar e apresentar informações sobre os efeitos dos nutrientes minerais na qualidade dos frutos da goiabeira, da mangueira, da bananeira e do mamoeiro. Assim, são apresentadas informações sobre a influência dos elementos essenciais na cor, aroma, forma, tamanho, aparência, resistência à penetração, incidência de doenças, desordens fisiológicos, características físico-químicas e vida útil da pós-colheita dos frutos.
Issue Date: 
1-Dec-2013
Citation: 
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 1214-1231, 2013.
Time Duration: 
1214-1231
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Fruticultura
Keywords: 
  • Macronutrientes
  • Micronutrientes
  • características físicas
  • características químicas
  • Macro-element
  • Micro-element
  • physical-chemical characteristics
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/110068
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.