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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/110086
Title: 
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
Other Titles: 
Composição química e teor de ácidos graxos em camarões de água doce cultivados
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-204X
Abstract: 
  • The objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid contents of Amazonian and giant river prawns. After four-month farming, with the same diet for both species, palmitic and stearic acids were the main saturated fatty acids. Oleic acid was the main monounsatured fatty acid, and the eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were the most abundant polyunsaturated acids. Amazonian prawn has higher levels of protein and polyunsaturated fatty acids than those of the giant river prawn, which shows its potential for aquaculture.
  • O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição química e os teores de ácidos graxos do camarão-amazônico e do camarão-da-malásia. Após cultivo de quatro meses, com a mesma dieta para ambas as espécies, os principais ácidos graxos saturados foram o palmítico e o esteárico. O oleico foi o principal ácido graxo monoinsaturado, e o eicosapentaenoico e o docosahexaenoico foram os ácidos poli-insaturados mais abundantes. O camarão-amazônico apresenta níveis mais elevados de proteínas e de ácidos graxos poli-insaturados do que os do camarão-da-malásia, o que mostra seu potencial para a aquicultura.
Issue Date: 
1-Aug-2013
Citation: 
Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, 2013.
Time Duration: 
1115-1118
Publisher: 
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
Keywords: 
  • Macrobrachium amazonicum
  • Macrobrachium rosenbergii
  • aminoácido
  • ácidos graxos
  • qualidade da carne
  • Macrobrachium amazonicum
  • Macrobrachium rosenbergii
  • amino acid
  • fatty acids
  • meat quality
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/110086
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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