You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/110797
Title: 
Expectativa do consumidor de bebida funcional não alcoólica e percepção de alimentos funcionais
Author(s): 
Menegario, Alessandra Carvalho Ferrarezi
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Sponsorship: 
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Abstract: 
  • This study evaluates and interprets consumer expectation of non-alcoholic functional beverage in Brazil and Portugal using the Discourse of the Collective Subject (DCS) technique. Information about the qualitative techniques most commonly used was pooled to evaluate and understand the attitude and behavior of the consumer of food and beverages, including the qualiquantitative technique the Discourse of the Collective Subject. A cross-cultural study was also performed to evaluate the consumption of non-alcoholic beverages of physical activity practitioners in Brazil and Portugal. Practitioners of physical activity from fitness centers voluntarily responded to a structured questionnaire which addressed socio-demographic data and habit of consumption of non-alcoholic beverages. This stage of the work was performed in order to identify consumers of non-alcoholic beverages and recruit individuals for subsequent interview using the DCS technique. Initially, after establishing the criteria to apply the DCS, semi-structured interviews were performed to evaluate the perception of non-alcoholic beverages consumers of functional food. To evaluate consumer expectation of non-alcoholic functional beverages, the participants were encouraged to express their expectations regarding beverage characteristics such as kind, color, flavor, texture, appearance, health benefits, and labeling information, imagining that they would develop and launch a product on the market. The DCS was evaluated according to the central ideas (CIs), key expressions (KEs) and discourse. Among the qualitative techniques used to assess consumer behavior, the DCS technique stands out by using qualitative and quantitative approach in order to evaluate the need, perception, preference, attitude and decision of consumers. The profile of physical activity practitioners in fitness centers in Brazil and Portugal was distinct. The majority of participants were 20 to 40 years old, ...
  • Este trabalho teve como objetivo avaliar e interpretar a expectativa do consumidor de bebida funcional não alcoólica no Brasil e em Portugal usando a técnica do Discurso do Sujeito Coletivo (DSC). Foram reunidas informações sobre as técnicas qualitativas mais utilizadas para avaliar e compreender a atitude e o comportamento do consumidor de alimentos e bebidas, incluindo a técnica qualiquantitativa denominada Discurso do Sujeito Coletivo. Foi também realizado um estudo cross-cultural para avaliar o hábito de consumo de bebidas não alcoólicas de praticantes de atividade física no Brasil e em Portugal. Indivíduos frequentadores de academias de ginástica voluntariamente responderam a questionário estruturado contendo questões sobre dados sócio-demográficos e hábito de consumo de bebidas não alcoólicas. Esta etapa do trabalho foi realizada com o objetivo de identificar consumidores de bebidas não alcoólicas e recrutar indivíduos para posterior entrevista usando a técnica do DSC. Para avaliar a percepção dos consumidores de bebidas não alcoólicas sobre alimentos funcionais inicialmente foram estabelecidos critérios para aplicar o DSC e realizadas entrevistas individuais semiestruturadas. Para avaliar a expectativa do consumidor de bebida funcional não alcoólica os participantes foram estimulados a expor suas expectativas em relação ao tipo de bebida, à aparência, cor, sabor, textura, benefícios à saúde e informação do rótulo, imaginando que fossem desenvolver um produto e lançá-lo no mercado. O DSC foi avaliado segundo as idéias-centrais (ICs), as expressões-chave (ECHs) e o discurso. Dentre as técnicas qualitativas usadas para avaliar o comportamento do consumidor, a técnica do DSC se destaca por utilizar uma abordagem qualiquantitativa, permitindo avaliar a necessidade, percepção, preferência, atitude e decisão dos consumidores. O perfil dos praticantes de atividade física em academias de ...
Issue Date: 
25-Jun-2014
Citation: 
MENEGARIO, Alessandra Carvalho Ferrarezi. Expectativa do consumidor de bebida funcional não alcoólica e percepção de alimentos funcionais. 2014. 113 f. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, 2014.
Time Duration: 
113 f. : figs.
Publisher: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Keywords: 
  • Bebidas não-alcoólicas
  • Alimentos funcionais
  • Exercícios físicos
  • Sucos cítricos
  • Suco de frutas
  • Non-alcoholic beverages
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/110797
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.