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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/116327
Título: 
Preparation, thermal characterization, and DFT study of the bacterial cellulose
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade de São Paulo (USP)
  • Universidade Federal de Sergipe (UFS)
ISSN: 
1388-6150
Financiador: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
  • Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Resumo: 
Bacterial cellulose (BC)-triethanolamine (TEA) membranes have been prepared by the immersion of never dried BC membranes in BC-TEA aqueous solutions. Scanning electron microscopy showed that TEA covers BC nanofibrils, causing the aggregation of them. The thermal analysis differential scanning calorimetry (DSC) and thermogravimetric analysis (TG), together with the DTG curves, showed that moisture retention is improved with TEA addition, through the formation of hydrogen bonds between water molecules and hydroxyl groups of TEA and BC. Peaks related to water retention in DSC curves of BC-TEA samples were shifted to higher temperatures, around 120 A degrees C, in comparison with that observed for the same BC peak, about 52 A degrees C. TG curves of BC-TEA samples provided information regarded to mass losses in this range (from ambient up to 150 A degrees C, the mass losses are 72, 52, and 10 %, respectively, for BC-TEA 1 M, BC-TEA 0.1 M, and BC-TEA 0.01 M samples), which are gradually higher than mass loss of 5 % in this range, shown in BC curve. Through spectroscopic techniques (FT-IR spectroscopy and Raman scattering), vibration groups of BC and TEA were identified. Density functional theory studies strongly suggest BC-TEA interactions through hydrogen bonds formation.
Data de publicação: 
1-Out-2014
Citação: 
Journal Of Thermal Analysis And Calorimetry. Dordrecht: Springer, v. 118, n. 1, p. 205-215, 2014.
Duração: 
205-215
Publicador: 
Springer
Palavras-chaves: 
  • Bacterial cellulose
  • Triethanolamine
  • DFT studies
  • Thermal behavior
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1007/s10973-014-3969-y
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso restrito
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/116327
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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