You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/11894
Title: 
Avaliação da concentração de pectinase no processo de hidrólise-sacarificação do farelo de mandioca para obtenção de etanol
Other Titles: 
Determination of the pectinase concentration in hydrolysis - saccharification process for ethanol production by cassava fibrous residue
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0101-2061
Abstract: 
  • Neste trabalho objetivou-se avaliar a concentração de pectinase (Pectinex Ultra SP-L) no processo de hidrólise-sacarificação do farelo de mandioca para produção de etanol. Foram avaliadas quatro concentrações da enzima pectinase com enzima complemetar as amilases e o tratamento com apenas as amilases. Realizou-se a caracterização do hidrolisado e resíduo fibroso resultantes do processo, e os resultados obtidos demonstraram que a concentração mínima de pectinase para um bom rendimento do processo foi 8Kg enzima/t fibras, com. 89,4% do amido hidrolisado. Quanto ao resíduo fibroso, este apresenta potencialidade de aproveitamento com base para produtos dietéticos ricos em fibras.
  • This work was proposed to determine of the pectinase concentration in process of the ethanol production by cassava fibrous waste. The results indicated that minimal concentration of pectinase was 8Kg/t fibre and 89.4% starch was hydrolyzed in process. The treatment without pectinase 72.5% of starch was hydrolyzed. The final residues may be used as high-fiber food product.
Issue Date: 
1-Aug-2000
Citation: 
Food Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 20, n. 2, p. 220-227, 2000.
Time Duration: 
220-227
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Keywords: 
  • resíduo
  • mandioca
  • pectinase
  • álcool
  • fibras
  • waste
  • cassava
  • pectinase
  • alcohol
  • fibre
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612000000200016
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/11894
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.