You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/122915
Title: 
Aproveitamento de sementes de abóboras (Cucurbita sp) como fonte alimentar
Other Titles: 
Utilization of pumpkin (Cucurbita sp) seeds as a food source
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1517-8595
Abstract: 
  • Brazil processes much of its fruit by producing natural juices, candy preserves, extracts and pulps; however, almost 60% of their total weight derives from peels, leaves and seeds. As a result, the emphasis lies most strongly on the use of waste, especially waste that is not commonly used by the food industry or by consumers. The use of seeds would increase the viable sources of raw materials, lower operating costs of industries and would promote the development of new food products, since they are our main sources of protein, fat, fiber, functional compounds, vitamins and minerals salts. This paper presents alternatives for the use of pumpkin seeds (Cucurbita sp), which are often underutilized or discarded. It also demonstrates the bioactive and anti-nutritional compounds and their health effects.
  • O Brasil processa grande parte de seus frutos produzindo sucos naturais, doces em conservas, extratos e polpas, porém quase 60% do peso deles são constituídos de cascas, folhas e sementes. Em consequência tem sido dada maior importância à utilização desses resíduos, que não são utilizados pela indústria de alimentos nem pela população. A utilização das sementes contribuiria para aumentar as fontes viáveis de matéria-prima, diminuir os custos operacionais das indústrias e desenvolver novos produtos alimentícios, visto que são fontes de proteínas, lipídios, fibras, substâncias funcionais, além de vitaminas e minerais. Esse trabalho apresenta alternativas para a utilização das sementes de abóboras (Cucurbita sp), que são muitas vezes subutilizadas ou descartadas, além de mostrar os compostos bioativos e antinutricionais presentes e seus efeitos à saúde.
Issue Date: 
2012
Citation: 
Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 14, n. 1, p. 113-124, 2012.
Time Duration: 
113-124
Keywords: 
  • aproveitamento de resíduos
  • sementes
  • Cucurbita sp
  • utilization of waste
  • seeds
  • Cucurbita sp
Source: 
http://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev141.html
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/122915
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.