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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/126897
Title: 
Estudo do comportamento reológico de sucos combinados de frutas vermelhas
Other Titles: 
Study of the rheological behavior of combined juices of red fruits
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR)
  • Universidade Federal do Paraná (UFPR)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1981-3686
Abstract: 
  • The aim of this work was to evaluate the rheological behavior of combined juices of strawberry, blackberry and raspberry in two different temperatures of interest in industrial processes in the food industry, using rheological analyses on non-oscillatory regime and the Response Surface Methodology (RSM). The rheological data were fitted by the Casson model. All samples of combined juices of ref fruits showed a Newtonian behavior and the rheological parameters yield stress (Kc) and plastic viscosity of Casson (Koc) had a decrease in its values with the temperature increase. By the analysis of the ternary diagrams it is evident that the raspberry juice effectively contributed to the higher values of yield stress and plastic viscosity of Casson in both temperatures studied.
  • O objetivo deste trabalho foi avaliar o comportamento reológico de sucos combinados de morango, amora-preta e framboesa em duas diferentes temperaturas de interesse em processos industriais na indústria de alimentos, usando análises reológicas em regime não-oscilatório e a metodologia de superfície de resposta (MSR). Os dados reológicos foram ajustados pelo modelo de Casson. Todas as amostras de sucos combinados de frutas vermelhas apresentaram um comportamento newtoniano, sendo que os parâmetros reológicos tensão inicial (Koc) e viscosidade plástica de Casson (Koc) tiveram uma redução em seus valores com o aumento da temperatura. Pela análise dos diagramas ternários ficou evidente como o suco de framboesa contribuiu efetivamente para os maiores valores da tensão inicial e viscosidade plástica de Casson em ambas as temperaturas estudadas.
Issue Date: 
2011
Citation: 
Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 5, n. 1, p. 314-325, 2011.
Time Duration: 
314-325
Keywords: 
  • Combined juices of red fruits
  • Rheology
  • Temperature
  • RSM
  • Sucos combinados de frutas vermelhas
  • Reologia
  • Temperatura
  • MSR
Source: 
https://periodicos.utfpr.edu.br/rbta/article/view/693
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/126897
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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