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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/127374
Title: 
Determinação de coliformes na água e no tecido mole das ostras extraídas em Cananéia, São Paulo, Brasil
Other Titles: 
Determination of coliforms in the water and soft tissue of oysters extracted in Cananéia, São Paulo, Brazil
Author(s): 
Institution: 
  • Secretaria de Agricultura e Abastecimento (SAA)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1413-4152
Sponsorship: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Sponsorship Process Number: 
  • FAPESP: 2012/50184-8
  • CNPq: 303920/2013-0
Abstract: 
  • This study sought to evaluate the microbiological quality of water from the various locations where specimens of the oysters Crassostrea sp. were harvested in Cananéia estuary, as well as of the bivalve itself, through values of coliforms based on the Multiple Tube Technique. During the period from 2005 to 2011, samples of water were collected at ten points. The water analysis presented a geometric mean of thermotolerant coliforms of 24.67 MPN 100 mL-1 and, in the soft tissues of the oysters, of 15.53 MPN g-1. There was a significant difference between the locations analyzed as to the density of total and thermotolerant coliforms in water. After analysis of the variations of bacterial counting with regard to seasonal mean, autumn presented the highest mean numbers of coliforms in oysters, and most data were collected in April. There was a positive correlation between the coliforms found in water and those in the oyster.
  • Este estudo objetivou avaliar a qualidade microbiológica da água de várias localidades em que são produzidas ostras Crassostrea sp. no estuário de Cananéia, tanto como nos bivalves, por meio dos valores de coliformes baseados na Técnica dos Tubos Múltiplos. Foram realizadas coletas de água em dez localidades durante os anos de 2005 a 2011. A análise da água apresentou média geométrica de coliformes termotolerantes de 24,67 NMP 100 mL-1 e, nos tecidos das ostras, de 15,53 NMP g-1. Verificou-se uma diferença significativa entre as localidades analisadas quanto à densidade de coliformes totais e termotolerantes na água. Analisaram-se as variações das contagens bacterianas em relação à sazonalidade, verificando-se que o outono apresentou a maior média de coliformes nas ostras, sendo os maiores dados coletados em abril. Houve correlação positiva entre coliformes na água e na ostra.
Issue Date: 
1-Mar-2015
Citation: 
Engenharia Sanitaria e Ambiental, v. 20, n. 1, p. 111-118, 2015.
Time Duration: 
111-118
Publisher: 
Associação Brasileira de Engenharia Sanitária e Ambiental - ABES
Keywords: 
  • Total and thermotolerant coliforms
  • Estuary
  • Microbiology contamination
  • Shellfish harvesting
  • Coliformes totais e termotolerantes
  • Estuário
  • Contaminação microbiológica
  • Extração de bivalves
Source: 
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-41522015000100111&lng=pt&nrm=iso&tlng=en
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/127374
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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