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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/127460
Title: 
Quantification of ruminal microbiota and production of methane and carbonic dioxide from diets with inclusion of glycerin
Other Titles: 
Quantificação da microbiota ruminal e produção de metano e gás carbônico de dietas com inclusão de glicerina
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0102-0935
Sponsorship: 
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Abstract: 
  • The aim of this study was to quantify the liquid-associated bacteria and protozoa of the rumen and to evaluate the potential of in vitro production of gases CH4 and CO2 of diets with inclusion of glycerin for sheep. Two diets were formulated with a roughage:concentrate ratio of 20:80, according to the presence or absence of glycerin: G0 - control, without glycerin; and G10 - 10% glycerin as part of the concentrate. To quantify the liquid-associated bacteria and protozoa from the rumen and production of CH4 and CO2 gases, a completely randomized design was used. The diets had no effect (P>0.05) on production and composition of liquid-associated protozoa and bacteria from the rumen of lambs. Likewise, a (P>0.05) diet effect was not observed on production of CH4 and CO2 in vitro, which presented average concentrations of 24.55mL/g MS and 51.52mL/g MS, respectively. The use of 10% glycerin did not alter production or composition of ruminal microflora, and moreover, did not negatively impact the production of CH4 and CO2 gases in vitro.
  • Objetivou-se com este estudo quantificar as bactérias e protozoários líquido-associados do rúmen e avaliar o potencial de produção dos gases CH4 e CO2 in vitro de dietas com inclusão de glicerina para ovinos. Duas dietas foram formuladas, na proporção volumoso:concentrado de 20:80, conforme a presença ou ausência de glicerina: G0 - controle sem glicerina, G10 - 10% glicerina como parte do concentrado. Para a quantificação das bactérias e protozoários líquido-associados do rúmen e produção dos gases CH4 e CO2, utilizou-se o delineamento inteiramente ao acaso. Não foi observado efeito de dieta (P>0,05) sobre a produção e composição de protozoários e bactérias líquido-associados do rúmen de cordeiros. Da mesma forma, não houve efeito de dieta (P>0,05) sobre a produção de CH4 e CO2 in vitro, os quais apresentaram concentrações médias de 24,55mL/g MS e 51,52mL/g MS, respectivamente. O uso de 10% glicerina não altera a produção ou composição da microflora ruminal, e também não impacta negativamente a produção dos gases CH4 e CO2 in vitro.
Issue Date: 
1-Feb-2015
Citation: 
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 67, n. 1, p. 205-210, 2015.
Time Duration: 
205-210
Publisher: 
Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária
Keywords: 
  • Sheep
  • Bacteria
  • Gases
  • Nitrogen
  • Protozoa
  • Ovino
  • Bactéria
  • Gases
  • Nitrogênio
Source: 
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352015000100205&lng=en&nrm=iso&tlng=en
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/127460
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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