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http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/133679
- Title:
- Influência da ingestão do suco de laranja sobre o estado nutricional e variáveis bioquímicas de pacientes com hepatite C crônica
- Influence of orange juice intake on diet and nutritional status in patients with chronic hepatitis C
- Universidade Eduardo Mondlane
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- 0103-4235
- Infection with hepatitis C virus is a worldwide public health problem it affects about 170 to 250 million people worldwide may lead to complications such as cirrhosis and hepatocellular carcinoma. Patients with chronic hepatitis C most often is inadequate nutrient intake, macro and micronutrients, which induces changes in nutritional status and lipid profi le. Supplementation with vitamin C has shown benefi t. Limited information is available on levels of vitamin C in this type of illness. The study aimed to evaluate the effect of regular intake of orange juice on the nutritional and dietetic of patients with chronic hepatitis C infection. The study enrolled 23 patients volunteers, 13 men and 10 women treated at the Special Health Service of Araraquara (SESA). They consumed for 8 weeks 500 mL.d-1 of pasteurized orange juice. At baseline and after 8 weeks of juice intake the patients were evaluated for anthropometric parameters. The dietary intervention with 500 mL.d-1 with orange juice during the 8 weeks did not alter the nutritional status of patients.
- A infecção pelo vírus da hepatite C é um problema mundial de saúde pública. Afeta cerca de 170 a 250 milhões de indivíduos no mundo podendo levar a complicações como a cirrose e o hepatocarcinoma. Pacientes com hepatite C crônica, na maioria das vezes, têm ingestão inadequada de nutrientes, macronutrientes e micronutrientes, o que induz a modifi cações do estado nutricional. A suplementação com vitamina C neste tipo de enfermidade tem demonstrado benefícios, no entanto as informações disponíveis são muito limitadas. O estudo teve como objetivo avaliar e testar o efeito da ingestão regular do suco de laranja sobre o estado nutricional e dietético de pacientes com hepatite C crônica. Participaram do estudo 23 pacientes voluntários, sendo 13 homens e 10 mulheres, atendidos no Serviço Especial de Saúde de Araraquara (SESA). Os pacientes consumiram durante 8 semanas 500 mL.d-1 de suco de laranja. No início do estudo e após as 8 semanas de intervenção com suco os pacientes foram submetidos a avaliação dietética e antropométrica. Esta intervenção dietética não alterou o estado nutricional dos pacientes.
- 2013
- Alimentos e Nutrição, v. 24, n. 1, p. 20-27, 2013.
- 20-27
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- Hepatitis C
- Orange juice
- Nutritional
- Hepatite C
- Suco de laranja
- Nutricional
- http://serv-bib.fcfar.unesp.br/seer/index.php/alimentos/article/view/15
- Acesso restrito
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/133679
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