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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/133679
Title: 
Influência da ingestão do suco de laranja sobre o estado nutricional e variáveis bioquímicas de pacientes com hepatite C crônica
Other Titles: 
Influence of orange juice intake on diet and nutritional status in patients with chronic hepatitis C
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Eduardo Mondlane
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0103-4235
Abstract: 
  • Infection with hepatitis C virus is a worldwide public health problem it affects about 170 to 250 million people worldwide may lead to complications such as cirrhosis and hepatocellular carcinoma. Patients with chronic hepatitis C most often is inadequate nutrient intake, macro and micronutrients, which induces changes in nutritional status and lipid profi le. Supplementation with vitamin C has shown benefi t. Limited information is available on levels of vitamin C in this type of illness. The study aimed to evaluate the effect of regular intake of orange juice on the nutritional and dietetic of patients with chronic hepatitis C infection. The study enrolled 23 patients volunteers, 13 men and 10 women treated at the Special Health Service of Araraquara (SESA). They consumed for 8 weeks 500 mL.d-1 of pasteurized orange juice. At baseline and after 8 weeks of juice intake the patients were evaluated for anthropometric parameters. The dietary intervention with 500 mL.d-1 with orange juice during the 8 weeks did not alter the nutritional status of patients.
  • A infecção pelo vírus da hepatite C é um problema mundial de saúde pública. Afeta cerca de 170 a 250 milhões de indivíduos no mundo podendo levar a complicações como a cirrose e o hepatocarcinoma. Pacientes com hepatite C crônica, na maioria das vezes, têm ingestão inadequada de nutrientes, macronutrientes e micronutrientes, o que induz a modifi cações do estado nutricional. A suplementação com vitamina C neste tipo de enfermidade tem demonstrado benefícios, no entanto as informações disponíveis são muito limitadas. O estudo teve como objetivo avaliar e testar o efeito da ingestão regular do suco de laranja sobre o estado nutricional e dietético de pacientes com hepatite C crônica. Participaram do estudo 23 pacientes voluntários, sendo 13 homens e 10 mulheres, atendidos no Serviço Especial de Saúde de Araraquara (SESA). Os pacientes consumiram durante 8 semanas 500 mL.d-1 de suco de laranja. No início do estudo e após as 8 semanas de intervenção com suco os pacientes foram submetidos a avaliação dietética e antropométrica. Esta intervenção dietética não alterou o estado nutricional dos pacientes.
Issue Date: 
2013
Citation: 
Alimentos e Nutrição, v. 24, n. 1, p. 20-27, 2013.
Time Duration: 
20-27
Publisher: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Keywords: 
  • Hepatitis C
  • Orange juice
  • Nutritional
  • Hepatite C
  • Suco de laranja
  • Nutricional
Source: 
http://serv-bib.fcfar.unesp.br/seer/index.php/alimentos/article/view/15
URI: 
Access Rights: 
Acesso restrito
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/133679
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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