You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137095
Title: 
Utilização dos parâmetros físico-químicos e redes neurais artificiais na identificação dos méis de abelhas (Apis mellifera L.) produzidos no verão e inverno na microrregião de Campos de Jordão, São Paulo
Other Titles: 
Use of physicochemical parameters and neural networksin identification of bee honey (Apis mellifera L.) produced in the summer and winter in the microregion of Campos do Jordão, São Paulo
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Federal do Piauí (UFPI)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Federal de São Carlos (UFSCar)
ISSN: 
0067-9615
Abstract: 
  • The objective of this work was to typify, through physicochemical parameters, honey from Campos do Jordão’s microrregion, and verify how samples are grouped in accordance with the climatic production seasonality (summer and winter). It were assessed 30 samples of honey from beekeepers located in the cities of Monteiro Lobato, Campos do Jordão, Santo Antonio do Pinhal e São Bento do Sapucaí-SP, regarding both periods of honey production (November to February; July to September, during 2007 and 2008; n = 30). Samples were submitted to physicochemical analysis of total acidity, pH, humidity, water activity, density, aminoacids, ashes, color and electrical conductivity, identifying physicochemical standards of honey samples from both periods of production. Next, we carried out a cluster analysis of data using k-means algorithm, which grouped the samples into two classes (summer and winter). Thus, there was a supervised training of an Artificial Neural Network (ANN) using backpropagation algorithm. According to the analysis, the knowledge gained through the ANN classified the samples with 80% accuracy. It was observed that the ANNs have proved an effective tool to group samples of honey of the region of Campos do Jordao according to their physicochemical characteristics, depending on the different production periods.
  • O presente trabalho teve como objetivo tipificar, com base em parâmetros físico-químicos, o mel proveniente da microrregião de Campos do Jordão e verificar como as amostras de méis se agrupam em função da época de produção (verão e inverno). Foram obtidas 30 amostras de mel fornecidas por apicultores dos quatro municípios da referida microrregião, correspondentes aos dois períodos de colheita de mel: novembro a fevereiro; julho a setembro, durante os anos de 2007 e 2008 (n = 30). Foram realizadas as análises físico-quimicas de acidez total, pH, umidade, atividade de água, densidade, aminoácidos, cinzas, cor e condutividade elétrica, identificando-se os padrões físico-químicos dos méis das duas épocas de produção. Em seguida, procedeu-se uma análise de agrupamento de dados por meio do algoritmo k-médias, que agrupou as amostras em duas classes (verão e inverno). Assim, realizou-se um treinamento supervisionado de uma rede neural artificial (RNA), utilizando o algoritmo backpropagation. De acordo com a análise, o conhecimento adquirido por meio das RNAs, classificou as amostras com 80% de acerto. Observou-se que as RNAs se revelaram uma ferramenta eficiente no sentido de agrupar as amostras de mel da microrregião de Campos do Jordão de acordo com suas características físico-químicas, em função dos diferentes períodos de produção.
Issue Date: 
2010
Citation: 
Boletim de Indústria Animal, v. 67, n. 2, p. 143-149, 2010.
Time Duration: 
143-149
Keywords: 
  • Beekeeping
  • Artificial neural networks
  • Seasonality
  • Apicultura
  • Redes neurais artificiais
  • Sazonalidade
Source: 
http://www.iz.sp.gov.br/pdfsbia/1302293693.pdf
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/137095
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.