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http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137327
- Title:
- Extração e Caracterização de Uma Enzima Proteolítica do Curauá (Ananas erectifolius)
- Extraction and Characterization of a Proteolytic Enzyme from Ananas erectifolius
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- Universidade Estadual de Campinas (Unicamp)
- 1678-5428
- Ananas erectifolius (curaua) is a fibrous vegetable that can be found in North and Central West regions of Brazil. It is a bromeliaceae family plant which physico-chemical features provides great potential in the automobilistic industry as a source of fibers. As commonly described in other bromeliaceae species, it contains significant levels of bromelain, of high commercial value and wide range of aplications in food, pharmaceutical and cosmetic industry. In this paper, experimental tests were performed to evaluate the extraction of the proteolytic enzymes of the Ananas erectifolius under different pH and temperature conditions to determine in which ones the enzymatic activity would be the maximum for later purification of the bromelain. The two commercially available curaua varieties (white and purple) were used in the experiments and the results showed the same optimal pH of 8,5 for both varieties and different temperatures of 30ºC for the white one, and 10ºC, 20ºC and 35ºC for the purple one.
- O curauá (Ananas erectifolius) é uma planta fibrosa encontrada no Norte e Centro-Oeste do Brasil, uma bromeliácea de características físico-químicas que lhe conferem grande potencial de utilização na indústria automobilística, como fonte de fibra. Como toda planta da família Bromelianceae contém níveis significativos de enzima bromelina, de alto valor comercial e com ampla aplicação também na indústria farmacêutica, alimentícia e cosmética. Neste trabalho, foram realizados testes experimentais de extração da enzima proteolítica do curauá sob diferentes condições de pH e temperatura, medindo-se a atividade enzimática para cada um dos ensaios, utilizando-se o relativo de Biureto e determinando-se a temperatura e pH ótimos de sua utilização, ou seja, valores em que a atividade enzimática da enzima é máxima, com o objetivo de otimizar as condições de uso do resíduo para posterior purificação. Foram utilizadas as duas variedades comercialmente encontradas. (branca e roxa.) Os resultados mostraram que o curauá possui enzimas com atividade proteólica, sendo o pH ótimo 8,5 para as duas variedades e temperaturas ótimas de 30°C para a espécie branca, e 10°C, 20°C e 35°C para a roxa.
- 2010
- Exacta, v. 8, n. 2, p. 179-184, 2010.
- 179-184
- Ananas erectifolius
- Bromelain
- Characterization
- Enzymatic
- Activity
- Temperature
- pH
- Enzime
- Ananas erectifolius L.B.Smith
- Atividade Enzimática
- Bromelina
- caracterização enzimática
- pH
- Temperatura
- http://www4.uninove.br/ojs/index.php/exacta/article/view/2013
- Acesso restrito
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/137327
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