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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137736
Title: 
Avaliação enzimática na pós-colheita do maná cubiu tratados com radiação gama
Other Titles: 
Evaluation enzymatic in post harvest of mana cubiu treated with gamma radiation
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Federal de Roraima (UFRR)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1982-8470
Abstract: 
  • The objective of this study was to evaluate the effects of gamma radiation on fruit quality and conservation of mana cubiu through its enzymatic characteristics, with 20 days of storage and 5 taken every 4 days. The fruits selected were subjected to different doses of gamma radiation Co60 (0.0; 0.2; 0.4; 0.6 and 0.8 kGy) packaged in trays of expanded polyethylene then covered with stretchable PVC film associated with refrigerated stored at 10 ± 3°C e 85 ± 5% de UR and evaluated in six periods (0, 4, 8, 12, 16 e 20 days). The variables evaluated were: enzymatic activity of pectin (PME), polygalacturonase (PG), polyphenoloxidase (PPO) and peroxidase (POD). For PG there was no interaction between dose and storage on the day 16 the highest value to 640.10 UE min-1 g-1 and 0.8 kGy dose showed the lowest with 376.37 10 UE min-1 g-1. PME now get in 16 days and 0.8 kGy dose the highest values of the experiment, to 290.74 UE min-1 g-1. In POF, the day 16 presented the value of 0.26 min-1 g-1 of dry mass-1. In 20 days the fruits of all treatments provided the highest values of POD during the experiment. The results showed that different doses of gamma radiation does not interfere with the activity of the enzymes determined in this experiment.
  • Objetivou-se com o presente trabalho avaliar o efeito de diferentes doses de radiação gama e tempos de armazenamento na atividade enzimática de frutos de maná cubiu. Os frutos selecionados foram submetidos a diferentes doses de radiação gama com Co60 (0,0, 0,2, 0,4, 0,6 e 0,8 kGy), embalados em bandejas de poliestireno expandido, cobertos por filme esticável de PVC e armazenados em frigorificado a 10 ± 3°C e 85 ± 5% de UR, sendo avaliados em seis períodos (0, 4, 8, 12, 16 e 20 dias). As variáveis avaliadas foram: atividade enzimática da pectinametilesterase (PME), poligalacturonase (PG), polifenoloxidase (PFO) e peroxidase (POD). Para PG não houve interação entre dose e armazenamento, no dia 16 o valor foi maior com 640,10 UE min-1 g-1 de tecido fresco e a dose 0,8 kGy mostrou o menor valor com 376,37 10 UE min-1 g-1 de tecido fresco. Já a PME no dia 16 e na dose 0,8 kGy, obteve-se os maiores valores do experimento, com 290,74 10 UE min-1 g-1 de tecido fresco. Na PFO, o dia 16 apresentou o valor de 0,26 min-1 g-1 de massa fresca-1. No dia 20 os frutos de todos os tratamentos forneceram os maiores valores de POD durante todo o experimento. Os resultados demonstraram que as diferentes doses de radiação gama não interferiram na atividade das enzimas em estudo
Issue Date: 
2012
Citation: 
Agro@mbiente On-line, v. 06, n. 01, p. 01-06, 2012.
Time Duration: 
1-6
Keywords: 
  • Storage
  • Enzymes
  • Refrigeration
  • Solanum sessiflorun Dunal
  • Armazenamento
  • Enzimas
  • Refrigeração
  • Solanun sessiflorun Dunal
Source: 
http://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v6i1.488
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/137736
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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