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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/139319
Title: 
Educação à distãncia como ferramenta de promoção das atividades de alimentação e nutrição na Atenção Primária à Saúde: um estudo de caso
Other Titles: 
Distance education as a tool for promoting food and nutrition activities in primary health care : a case study
Author(s): 
Russo, Natália Conteçote
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Abstract: 
  • It is already knowingly possible to enhance permanent and in-house education using contributions from distance education technologies, bringing the new knowledge closer to team practices in a constructive and inclusive education process. Included is the community health agent, an essential actor in the primary health care team. In this sense, the Interanutri Course - Agent Interdisciplinarity Food and Nutrition in the Community, object of this study, was idealized to meet the needs of agents who work at primary health care facilities promoting food and nutrition security in the community. The present study aimed to assess the distance education process as a tool for increasing food and nutrition actions in primary health care facilities in municipalities of the state of São Paulo. This is an exploratory, qualitative, and quantitative case study using secondary data from a research project involving the SANS Network. The study is based on the records of a distance learning course for community health agents who develop actions to promote a healthy, appropriate, and caring diet in municipal communities in the state of São Paulo. The information collected from the Moodle platform was submitted to Bardin's content analysis to identify empirical categories through cores of meaning. Paulo Freire's theoretical references were used for grounding the analysis and discussion of the results. In the quantitative part of this study, we analyzed the data assessed by the students at the end of the course. Content analysis resulted in the following categories: expectations regarding the demands of the course; perspectives regarding the contribution of the course; characterization of the community; quality food is inadequate in most communities; community sectors are not integrated; main sectors for intersectoriality; population participation; planning the project; and defining the project. We assessed the practical activity projects for ...
  • Sabe-se que já é possível potencializar a Educação Permanente e em Serviço com os aportes das tecnologias de Educação a distância, aproximando o conhecimento elaborado às práticas das equipes, num processo de formação construtivo e inclusivo. Inclui-se aí o Agente Comunitário de Saúde, o qual é um ator fundamental na equipe de atenção primária à saúde. Nesse sentido, o curso Interanutri - Agente Interdisciplinaridade Alimentação e Nutrição na Comunidade, objeto deste estudo, foi idealizado para atender as necessidades de agentes promotores de segurança alimentar e nutricional que atuam junto à comunidade em Unidades de Saúde. O presente estudo teve como objetivo avaliar o processo de educação a distância como ferramenta para o incremento das ações de alimentação e nutrição na atenção primária à saúde em municípios do Estado de São Paulo. Trata-se de um estudo de caso com dados secundários de um projeto de pesquisa envolvendo a Rede-SANS e constitui-se numa pesquisa quali-quantitativa exploratória, desenvolvida a partir dos registros de um curso a distância para Agentes Comunitários de Saúde visando ações de promoção da alimentação saudável, adequada e solidária junto às comunidades de municípios do Estado de São Paulo. O conjunto de informações obtidas a partir da plataforma Moodle foi submetido à técnica da análise de conteúdo de Bardin, com o intuito de identificar categorias empíricas, por núcleo de sentidos. O Referencial Teórico utilizado foi o de Paulo Freire para fundamentar a análise e discussão dos resultados. Na parte quantitativa deste estudo, foram analisados os dados obtidos por meio de avaliações realizadas pelos alunos ao final do curso. A análise de conteúdo resultou nas seguintes categorias: Expectativas em relação às demandas do curso; Perspectivas em relação à contribuição do curso; Caracterização da comunidade; Alimento com qualidade...
Issue Date: 
23-Feb-2015
Citation: 
RUSSO, Natália Conteçote. Educação à distãncia como ferramenta de promoção das atividades de alimentação e nutrição na Atenção Primária à Saúde: um estudo de caso. 2015. 107 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina de Botucatu, 2015.
Time Duration: 
107 f.
Publisher: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Keywords: 
  • Cuidados primários de saúde
  • Educação permanente
  • Ensino a distância
  • Segurança alimentar
  • Promoção da saúde
  • Primary health care
  • Distance education
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/139319
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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