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http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/140655
- Title:
- Consumo de sal de adição em alunos do ensino médio antes e após conscientização sobre o consumo de sódio
- Consumption of salt of addition in high school students before and after of awareness sodium intake
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- 1983-3253
- High blood pressure (HBP) is a multifactorial clinical condition characterized by high and sustained levels of blood pressure (BP), and the presence of elevated BP in childhood is predictor of hypertension in adult life. Studies have shown a positive correlation between sodium chloride ingested in the diet and blood pressure values. This study aims to evaluate the consumption of added salt before and after awareness of risk, by high school students. This occurred for three days in the refectory, where students received illustrative brochure with information about sodium intake; exhibition of a poster illustrating foods with their respective equivalent amount of sodium and sodium chloride, exemplifying the maximum recommended amount of consumption per day. For five days, before and after gaining awareness, it the amount of consumption of sachets of salt was accounted. Statistical analyzes were performed by Student's Test, with a confidence interval of 95%. During the study period were served on average 128.3 meals. Before the awareness of sodium consumption of risks, of 820mg and 330mg sodium salt was consumed an average per individual, and thereafter, 640mg and 260mg, respectively (p=0,043). Simple Nutrition Education Strategies in short term were effective for improving the consumption of added salt in adolescents.
- Hipertensão arterial sistêmica (HAS) é uma condição clínica multifatorial caracterizada por níveis elevados e sustentados de pressão arterial (PA), sendo a presença de PA elevada na infância como fator preditor de HAS na vida adulta. Estudos têm mostrado correlação positiva entre o sal ingerido na dieta e valores de PA. Este estudo objetiva avaliar o consumo de sal de adição antes e após conscientização com alunos do ensino médio. Esta avaliação ocorreu durante três dias no refeitório, onde os alunos receberam folder ilustrativo com informações sobre o consumo de sódio; exposição de cartaz ilustrando alimentos com sua respectiva quantidade de sódio e equivalência em cloreto de sódio; display exemplificando a quantidade máxima recomendada de consumo por dia. Durante cinco dias, antes e após a conscientização, foram contabilizados os sachês de sal. As análises estatísticas foram realizadas por teste TStudent, com intervalo de confiança de 95%. Durante o período foram servidas, em média, 128 refeições. Antes da conscientização foram consumidos, em média, 820mg de sal e 330mg de sódio, por indivíduo; e após, 640mg e 260mg, respectivamente (p=0,043). Estratégias de Educação Nutricional simples e mesmo que em curto prazo foram efetivas para a melhoria do consumo de sal de adição em adolescentes.
- 2014
- Simbio-Logias, v. 7, n. 10, p. 26-33, 2014.
- 26-33
- Sodium
- Food and nutrition education
- Adolescent
- Sódio
- Educação Nutricional
- Adolescente
- http://www.ibb.unesp.br/Home/Departamentos/Educacao/Simbio-Logias/consumo_de_sal_de_adicao_por-alunos-do-ensino-medio.pdf
- Acesso aberto
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/140655
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