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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/140958
Title: 
Conservação frigorificada de ameixas ‘Gulfblaze’ irradiadas
Other Titles: 
Cold storage of irradiated plum ‘Gulfblaze'
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1665-0204
Abstract: 
  • The present work aims at protracting the lifespan of plums cv. Gulfblaze, originating from Holambra II, São Paulo, by application of gamma irradiation and packaging on cold fruits. The experiment were made: 0,0; 0,4; 0,6; 0,8; 1,0KGy undergo a passive modified atmosphere. The fruits were selected and packed, and then irradiated at IPEN, located in São Paulo - SP. Thereupon, they were directed to the Laboratory of Fruit and Vegetables from the Department of Management and Agribusiness Technology of the Agronomic Sciences Faculty ­- UNESP -­ Botucatu, Brazil. In this experiment, after the treatment the fruits were stored in B.O.D at 0±2°C with 90±5% RH for 35 days. Evaluations were conducted every five days, for the 35 days of storage. Alterations on post-­harvest quality were detected by means of analysis of fresh mass loss, consistency (firmness), reducing sugar content, total reducing sugar, vitamin C total, phenolic compounds and respiratory rates. The employed statistical design was thoroughly randomized with three replications per treatment for each of the eight evaluations using the Turkey's Test to 5% of probability. Under the circumstances in which the experiments were performed, the results allow for the conclusion that the use of gamma radiation did not lead to improvement, regardless of the applied dose.
  • Este trabalho teve como objetivo prolongar a vida útil de ameixas cv. Gulfblaze, provenientes de Holambra II - SP, com o emprego da irradiação gama e embalagem em frutos refrigerados. Foram utilizadas as seguintes doses: 0,0; 0,4; 0,6; 0,8; 1,0kGy em frutos submetidos à atmosfera modificada. Os frutos foram selecionados e embalados para então serem irradiados no IPEN, localizado em São Paulo - SP. Logo após seguiram para o Laboratório de Frutas e Hortaliças, pertencente ao Departamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial, da Faculdade de Ciências Agronômicas - UNESP - Câmpus de Botucatu, SP. Neste experimento, os frutos após os tratamentos, foram armazenados em B.O.D. a 0±2°C e com 90±5% de UR por 35 dias. As avaliações foram realizadas a cada cinco dias, durante 35 dias de armazenamento. As alterações na qualidade pós-­colheita foram detectadas por meio das análises de perda de massa fresca, firmeza, açúcares redutores, açúcares totais, vitamina C total, compostos fenólicos totais e taxa de respiração. O delineamento estatístico empregado foi inteiramente casualizado com três repetições por tratamento para cada um dos oito tempos de avaliação, utilizando­¿se o Teste de Tukey a 5% de probabilidade. Nas condições em que os experimentos foram realizados, os resultados permitem concluir que o uso da radiação gama não proporcionou melhorias, independente da dose aplicada.
Issue Date: 
2012
Citation: 
Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 13, n. 1, p. 14-20, 2012.
Time Duration: 
14-20
Keywords: 
  • Prunus salicina (Lindl.)
  • Gamma irradiation
  • Storage
  • Prunus salicina (Lindl.)
  • Radiação gama
  • Armazenamento
Source: 
http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81324433003
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/140958
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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