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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/140995
Title: 
Pós colheita do abacate Hass submetido a radiação UV-C
Other Titles: 
Postharvest of Hass avocados submitted to UV-C radiation
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
2011-2173
Sponsorship: 
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Abstract: 
  • The effect of UV-C radiation on ‘Hass’ avocado postharvest conservation was evaluated. Selected fruits were submitted to UV-C radiation for 5, 10, 15 or 20 minutes, refrigerated (10±1ºC and 90±5% relative humidity), and evaluated for 15 days. Weight loss, respiratory rate, total titratable acidity (TTA), total soluble solids (TTS), ratio (TTS/TTA), pH firmness, total phenolics and antioxidant activity of DPPH• were evaluated. Firmness and total phenolic content decreased during the experimental period in fruits of all the treatments. There was a moderate, significant correlation (P=0.0; r=0.455) between fruit antioxidant activity and total phenolic content. The treatments with UV-C light exposures of 15 and 20 minutes presented higher percentages of antioxidant activity when compared to the other treatments between the 6th and 12th days of storage; weight loss was lower than in the control treatment and soluble solids values were more stable during the experimental period. These results indicate that the use of UV-C light is an option for ‘Hass’ avocado conservation.
  • Avaliou-se o efeito da radiação UV-C na conservação pós-colheita do abacate ‘Hass’. Frutos selecionados foram submetidos à radiação em luz UV-C por 5, 10, 15 e 20 minutos, mantidos sob refrigeração (10±1ºC e 90±5% umidade relativa) e avaliados durante 15 dias. Determinou-se a perda de massa, taxa respiratória, acidez total titulável (ATT), sólidos solúveis totais (SST), ratio (SST/ATT), pH, firmeza, fenólicos totais e atividade antioxidante por DPPH•. A firmeza e o conteúdo de fenólicos totais diminuíram durante o período experimental nos frutos de todos os tratamentos. Houve correlação significativa moderada (P=0,0; r=0,455) entre atividade antioxidante e compostos fenólico dos frutos. Os tratamentos cuja exposição a luz UV-C foi de 15 e 20 minutos apresentaram porcentagens de atividade antioxidante maiores em relação aos outros tratamentos, entre o 6 e 12 dias de armazenamento, perda de massa inferior ao tratamento controle e valores estáveis de sólidos solúveis durante o período experimental. Estes resultados apontam que a utilização da luz UV-C pode ser uma opção na conservação de abacate ‘Hass’.
Issue Date: 
2013
Citation: 
Revista Colombiana de Ciencias Horticolas, v. 7, n. 2, p. 149-160, 2013.
Time Duration: 
149-160
Keywords: 
  • Persea americana Mill.
  • Refrigeration
  • Respiratory rate
  • Anti free radical scavenger activity
  • Persea americana Mill.
  • Refrigeração
  • Taxa respiratória
  • Capacidade anti-radical livre
Source: 
http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732013000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt
URI: 
Access Rights: 
Acesso restrito
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/140995
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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