You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/141007
Title: 
Avaliação nutricional de diferentes variedades de uva (Vitis sp)
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
2177-0727
Abstract: 
  • Samples of grapes in point of consumption 'Itália', 'Brasil', 'Rubi', 'Thompson' and 'Niagara Rosada' of the region of Campinas and Jundiaí – SP state - Brazil, were used to evaluate the nutritional quality in peel and pulp, beyond to evaluate the firmness (texture) of the fruits, pH, acidity, soluble solids, relation SS/TA ("Ratio"), content of total solids, humidity (water content), carbohydrates, total and reducing sugar, protein, fiber, fat and ash. From the results, can be conclude that for most of the parameters measured, the fruit peel showed higher levels in relation to pulp and among the varieties tested, the 'Itália' was the one with higher for the most parameters.
  • Amostras de uva no ponto de consumo ‘Itália’, ‘Brasil’, ‘Rubi’, ‘Thompson’ e ‘Niagara Rosada’ da região de Campinas e Jundiaí – SP foram utilizadas com o objetivo de avaliar a qualidade nutricional em casca e polpa, além de avaliar a firmeza (textura) dos frutos, pH, acidez, sólidos solúveis, relação SS/AT (“Ratio”), teor de sólidos totais, umidade (teor de água), carboidratos, açúcar total e redutor, proteínas, fibras, lipídeos e cinzas. A partir dos resultados encontrados, pode-se concluir que para a maioria dos parâmetros avaliados, as cascas dos frutos apresentaram maiores teores em relação à polpa e entre as variedades analisadas, a ‘Itália’ foi a que apresentou os maiores valores para a maioria dos parâmetros.
Issue Date: 
2010
Citation: 
Naturalia, v. 33, p. 100-109, 2010.
Time Duration: 
100-109
Keywords: 
  • Grape
  • Protein
  • Fiber
  • Ash
  • Uva
  • Proteína
  • Fibras
  • Carboidratos
Source: 
http://www.periodicos.rc.biblioteca.unesp.br/index.php/naturalia/article/view/4395
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/141007
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.