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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/141394
Title: 
Produtividade de biomassa e acúmulo de nutrientes em adubos verdes de verão, em cultivos solteiros e consorciados
Other Titles: 
Biomass productivity and nutrient accumulation in summer green manure in single and intercropped cultivations
Author(s): 
Institution: 
  • Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1980-9735
Sponsorship: 
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Abstract: 
  • The objective of this work was to evaluate the effects of the single and intercropped cultivation of the summer green manures, crotalaria (Crotalaria juncea), pigeon pea (Cajanus cajan), jack beans (Canavalia ensiformis), maize (Zea mays), millet (Pennisetum glaucum) and mucuna (Mucuna aterrimum), in the phytomass production and the nutrient accumulation. The experimental design used was randomized block with four repetitions which the treatments were of single cultivations of species and associate between maize and leguminous. The jack beans in single and intercropped cultivations showed higher productivity of dry and fresh mass, followed of the complete intercropped and of the leguminous. The higher nutrient accumulation in the jack beans phytomass occurred in single cultivation and in the intercrops jack beans + maize, leguminous and complete intercrops.
  • O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos dos cultivos solteiros e consorciados dos adubos verdes de verão, crotalária (Crotalaria juncea), feijão guandu (Cajanus cajan), feijão-de-porco (Canavalia ensiformis), milho (Zea mays), milheto (Pennisetum glaucum) e mucuna-preta (Mucuna aterrimum), na produção de fitomassa, e o acúmulo de nutrientes. O delineamento experimental adotado foi de blocos ao acaso, com quatro repetições, em que os tratamentos constaram dos cultivos isolados das espécies e o consórcio entre o milho e as leguminosas. O feijão-de-porco em cultivo solteiro e consorciado apresentou a maior produtividade de massa fresca e massa seca, seguida do consórcio das leguminosas e do consórcio completo. Ocorreu o maior acúmulo de nutrientes na fitomassa do feijão-deporco em cultivo solteiro e nos consórcios feijão-de-porco + milho, das leguminosas e do consórcio completo.
Issue Date: 
2011
Citation: 
Revista Brasileira de Agroecologia, v. 6, n. 2, p. 55-62, 2011.
Time Duration: 
55-62
Keywords: 
  • Leguminous
  • Phytomass
  • Intercrops
  • Leguminosas
  • Fitomassa
  • Consórcios
Source: 
http://www.aba-agroecologia.org.br/revistas/index.php/rbagroecologia/article/view/9770
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/141394
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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