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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/141432
Title: 
Efeitos biológicos da Spirulina sp. e suas possíveis implicações na prevenção do câncer
Other Titles: 
Pirulina sp. biological effects and possibles implications in cancer prevention
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual de Londrina (UEL)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Centro Universitário Filadélfia (UniFil)
  • Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)
ISSN: 
0104-8112
Abstract: 
  • The choice of a rich diet in functional foods able to promote and / or health maintenance in humans, can contribute to the not appearance of chronic diseases such as cancer. The cyanobacterium Spirulina sp. is a functional food used for many years by some social groups, among these stands the Aztecs. Currently, therapeutic and nutritional values of algae are widely researched with significant positive results in prevention of anemia, malnutrition, obesity, hypoglycemia, hypolipidemia and also causes a decrease in replication of certain viruses. Despite these many different activities described, this literature review aimed to provide knowledge about the Spirulina sp’s capacity of presents antimutagenic and antioxidant activities compatible with the prevention of DNA damage and consequently cancer
  • A escolha por uma dieta rica em alimentos funcionais, capazes de promoção e/ou manutenção do estado de saúde nos seres humanos, pode contribuir para o não aparecimento de doenças crônicas como o câncer. A cianobactéria Spirulina sp. é um alimento funcional utilizado a muitos anos por alguns grupos sociais, dentre eles destacam-se os Astecas. Atualmente, os valores nutricionais e terapêuticos desta alga são amplamente pesquisados com resultados positivamente significativos na prevenção de anemias, desnutrição, obesidade, hipoglicemias, hipolipidemias e ainda causa diminuição da replicação de determinados vírus. Apesar destas mais diferentes atividades descritas, esta revisão bibliográfica teve por objetivo apresentar conhecimentos a cerca da capacidade da Spirulina sp. apresentar atividades antimutagênica e antioxidante compatíveis com a prevenção de danos no DNA e por conseqüência do câncer
Issue Date: 
2012
Citation: 
Terra e Cultura, v. 54, p. 98-107, 2012.
Time Duration: 
98-107
Keywords: 
  • Functional foods
  • Spirulina sp.
  • Antioxidant
  • Antimutagenic
  • Alimentos funcionais
  • Spirulina sp.
  • Antioxidante
  • Antimutagênica
Source: 
http://www.unifil.br/portal/images/pdf/documentos/revistas/revista-terra-cultura/terra-e-cultura-54.pdf
URI: 
Access Rights: 
Acesso restrito
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/141432
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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