You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/17250
Title: 
NÍVEIS DE MAGNÉSIO em SOLUÇÃO NUTRITIVA E O DESENVOLVIMENTO do FEIJOEIRO (Phaseolus vulgaris L. cv Carioca): AVALIAÇÃO DE PARÂMETROS BIOMÉTRICOS
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0103-9016
Abstract: 
  • O presente estudo teve como objetivo avaliar a influência dos níveis de magnésio sobre a altura, número de folhas e frutos e área foliar do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L. cv Carioca), que constituem seus parâmetros biométricos. Empregou-se a solução nutritiva nº 2 de Hoagland & Arnon, modificada pela variação da concentração desse mineral, que estabeleceu a diferença entre os tratamentos. em cada vaso, com capacidade para 6 litros, foram cultivadas 3 plantas. O experimento foi inteiramente casualizado, com 3 repetições, em esquema fatorial, com 5 níveis de magnésio e 5 colheitas, realizadas a intervalos de 14 dias. As plantas apresentaram aumento do número de folhas e da área foliar, na 3ª e 4ª colheitas, quando nutridas com 2,4 ppm de magnésio e aumento de altura e número de folhas, na 3ª colheita, naquelas submetidas a 24,3 ppm. Aumento do número de folhas, na 3ª colheita, foi observado em plantas nutridas com 72,9 ppm e na 3ª e 5ª colheitas naquelas submetidas a 97,2 ppm. Estes resultados sugerem que, nas condições do experimento, 2,4 ppm de Mg foram suficientes para manter o desenvolvimento adequado dos feijoeiros e que o nível ideal deste mineral para crescimento e desenvolvimento das plantas estaria entre 2,4 e 24,3 ppm.
  • The effect of magnesium levels in nutrient solution upon plant height, number of leaves and fruits, and leaf area of common bean was studied. Bean plants (3 per pot) were grown in 6 l pots containing Hoagland & Arnon n. 2 solution, modified for the magnesium concentration. The experimental design was a completely randomized factorial, replicated 3 times, with 5 magnesium levels, and 5 samplings which were done fortnightly. The number of leaves and the leaf area in the 3rd and 4th samplings were increased when the 2.4 ppm magnesium level was employed. Height and number of leaves in the 3rd sampling were increased when the plants were submitted to 24.3 ppm. on the other hand, an increased number of leaves was observed in the 3rd sampling when 72.9 ppm was used. When 97.2 ppm of magnesium was employed, there was an increase in the number of leaves at the 3rd and 5th samplings. Therefore, it can be suggested that, 2,4 ppm of magnesium is sufficient to maintain adequate development of the common bean. These results also suggest that, for the growth and development of the common bean the ideal level of magnesium is between 2.4 and 24.3 ppm.
Issue Date: 
1-May-1996
Citation: 
Scientia Agricola. São Paulo - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, v. 53, n. 2-3, p. 254-260, 1996.
Time Duration: 
254-260
Publisher: 
Universidade de São Paulo (USP), Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ)
Keywords: 
  • Phaseolus vulgaris
  • magnésio
  • altura
  • número de folhas
  • número de frutos
  • área foliar
  • Phaseolus vulgaris
  • magnesium
  • heigth of plants
  • number of leaves
  • number of fruits
  • leaf area
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90161996000200011
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/17250
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.