You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/26618
Title: 
Presence of Staphylococcus spp. and Candida spp. in the human oral cavity
Other Titles: 
Presença de Staphylococcus spp. e Candida spp. na cavidade bucal humana
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade de Taubaté Departamento de Odontologia
ISSN: 
1517-8382
Abstract: 
  • A presença de leveduras do gênero Candida e Staphylococcus na cavidade bucal humana é de extrema importância, pois podem atuar como microbiota suplementar e em determinadas situações causar doença bucal ou sistêmica. O objetivo do presente trabalho foi estudar a prevalência de Candida spp. e Staphylococcus spp. na cavidade bucal humana. Enxagüe bucal foi coletado de 68 indivíduos segundo a técnica proposta por Samaranayake e MacFarlane e a seguir semeados em ágar Sabouraud dextrose com cloranfenicol e ágar Baird-Parker. Após crescimento, os microrganismos foram isolados e identificados através de provas bioquímicas. Os dados foram analisados através de análise de variância (ANOVA). Leveduras do gênero Candida foram encontradas em 61,76% dos indivíduos examinados, sendo C. albicans a mais frequentemente isolada. Staphylococcus spp. foram isolados em 95,60% das cavidades bucais, sendo 41 cepas (63%) coagulase-negativas. Das cepas coagulase-positivas, nove eram S. aureus, 11 S. hyicus, e quatro S. schleiferi subespécie coagulans. Não foi observada correlação entre as contagens (UFC) de Candida spp. e Staphylococcus spp. encontradas nos enxagües bucais dos indivíduos examinados.
  • The presence of yeasts and staphylococci in the oral cavity is important because they can act as supplementary microbiota and in certain situations can cause oral or systemic diseases. The aim of this work was to study the prevalence of Candida spp. and Staphylococcus spp. in the human oral cavity. Oral rinses were collected from sixty-eight individuals according to the technique described by Samaranayake and MacFarlane and then cultured on Sabouraud medium supplemented with chloramphenicol and Baird-Parker agar. After the incubation period, the microorganisms were isolated and identified through biochemical tests. The data obtained were statistically analysed by ANOVA. Candida spp. were isolated from 61.76% of the examined individuals and C. albicans was the more frequently isolated specie. Staphylococcus spp. were isolated from 95.60% of the individuals and 41 strains were coagulase negative (63%). Among the coagulase positive strains, nine were S. aureus, 11 S. hyicus and 4 S. schleiferi subspecie coagulans. No correlation was observed between the counts (cfu) of the isolated Candida spp. and Staphylococcus spp.
Issue Date: 
1-Sep-2002
Citation: 
Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia, v. 33, n. 3, p. 236-240, 2002.
Time Duration: 
236-240
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Microbiologia
Keywords: 
  • Staphylococcus
  • Candida
  • fosfolipase
  • proteinase
  • sistema killer
  • cavidade bucal
  • Staphylococcus
  • Candida
  • phospholipase
  • proteinase
  • killer system
  • oral cavity
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822002000300009
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/26618
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.