You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/26621
Title: 
Biotransformation of poly (epsilon-caprolactone) and poly (vinyl chloride) blend
Other Titles: 
Biotransformação da blenda poli (épsilon-caprolactona) e poli (cloreto de vinila)
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Federal de São Carlos (UFSCar)
ISSN: 
1517-8382
Sponsorship: 
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Abstract: 
  • Poli épsilon-caprolactona é um importante polímero biodegradável e miscível com o PVC, um polímero sintético industrial, termo susceptível e não biodegradável. A blenda PVC/PCL é importante em propriedades mecânicas e biodegradabilidade. Neste trabalho, há indicações que há interação dos microrganismos com a superfície polimérica e esta causa mudanças estruturais na blenda PVC/PCL.
  • Poly (caprolactone) is a famous biodegradable polymer and miscible with PVC, a commercial synthetic polymer, thermal susceptible and non-biodegradable. This blend is important concerning its mechanical properties and biodegradability. In this work, we testified the biomodification of blend films of PVC/PCL by UV-Vis. spectroscopy. The results show us that there is an interaction between the PVC/PCL film and the microrganisms.
Issue Date: 
1-Nov-2003
Citation: 
Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia, v. 34, p. 111-113, 2003.
Time Duration: 
111-113
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Microbiologia
Keywords: 
  • biotratamento
  • UV-Vis
  • blenda PVC/PCL
  • biotransformação
  • biotreatment
  • UV-Vis
  • PVC/PCL blend
  • biotransformation
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822003000500038
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/26621
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.