You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/26632
Title: 
Screening of filamentous fungi for production of enzymes of biotechnological interest
Other Titles: 
Seleção de fungos filamentosos para a produção de enzimas de interesse biotecnológico
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade de São Paulo (USP)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1517-8382
Sponsorship: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Abstract: 
  • Muitas enzimas produzidas por fungos têm relevantes aplicações em diferentes áreas industriais. O objetivo desse trabalho foi coletar e isolar fungos filamentosos do solo e humus, plantas e bagaço de cana de açúcar de diferentes regiões do Estado de São Paulo. Quarenta isolados foram examinados quanto à sua capacidade de produzir xilanase, glicose-oxidase, fosfatase alcalina, fosfatase ácida, fitase, pectinase e amilase. Entre estes, vinte e três isolados exibiram potencial enzimático. Xilanases produzidas por dois destes isolados (Aspergillus caespitosus e A. phoenicis) mostraram bons resultados no biobranqueamento da polpa de celulose. Entre dezessete isolados, pelo menos três produziram altos níveis de glicose oxidase, sendo Rhizopus stolonifer e Aspergillus. versicolor os melhores produtores. Aspergillus caespitosus, Mucor rouxii e nove outros ainda não identificados foram os melhores produtores de fosfatases em fermentação submersa. Pectinase foi produzida preferencialmente por IF II e C-8 seguida por Rhizopus stolonifer. Níveis significantes de amilases foram produzidos por Paecilomyces variotii e Aspergillus phoenicis. Um notável produtor de diversas enzimas foi Rhizopus microsporus var. rhizopodiformis, que produziu altos níveis de amilase, fosfatase alcalina e ácida e pectinase. Algumas estruturas morfológicas deste fungo estão sendo ilustradas por microscopia de luz e microscopia eletrônica de varredura. Esse estudo contribui para catalogar fungos isolados do estado de São Paulo e fornece informações adicionais para pesquisas futuras sobre o potencial industrial destes microrganismos produtores de enzima e eventualmente também metabólitos secundários com atividade antimicrobiana e antiparasitária.
  • Many enzymes produced by fungi have relevant biotechnological applications in several industrial areas. The purpose of this study was to collect and isolate filamentous fungi from soil and humus, plants and sugar cane bagasse of different regions of the São Paulo state. Forty isolates were examined for their ability to produce xylanase, glucose-oxidase, alkaline phosphatase, acid phosphatase, phytase, pectinase and amylase. Among these, twenty three isolates exhibited enzymatic potential. The xylanases produced by two of these isolates (Aspergillus caespitosus and A. phoenicis) showed good potential for pulp bleaching. Among seventeen isolates, at least three produced high levels of glucose-oxidase, being Rhizopus stolonifer and A. versicolor the best producer strains. A. caespitosus, Mucor rouxii, and nine others still not identified were the best producers of phosphatases in submerged fermentation. Pectinase was best produced by IF II and C-8 belong R. stolonifer. Significant levels of amylase were produced by Paecilomyces variotii and A. phoenicis. A remarkable enzyme producer was Rhizopus microsporus var. rhizopodiformis that produced high levels of amylase, alkaline and acid phosphatases, and pectinase. Some morphological structures of this fungus were illustrated using light microscopy (LM) and scanning electron microscopy (SEM). This study contributes to catalogue soil fungi isolated in the state of São Paulo, and provides additional information to support future research about the industrial potential of these microorganisms that may produce enzymes and, eventually, also secondary metabolites with anti-microbial or anti-parasitic activities.
Issue Date: 
1-Dec-2006
Citation: 
Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia, v. 37, n. 4, p. 474-480, 2006.
Time Duration: 
474-480
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Microbiologia
Keywords: 
  • fosfatase
  • xilanase
  • glicose oxidase
  • pectinase
  • amilase
  • Rhizopus microsporus var. rhizopodiformis
  • fungos
  • phosphatase
  • xylanase
  • glucose oxidase
  • pectinase
  • amylase
  • Rhizopus microsporus var. rhizopodiformis
  • fungi
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822006000400014
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/26632
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.