You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/26711
Title: 
Estudos sobre a nutrição mineral do sorgo granífero: IX - efeitos do potássio
Other Titles: 
Studies on mineral nutrition of grain sorghum: IX. effects of potassium
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade de São Paulo (USP)
ISSN: 
0071-1276
Abstract: 
  • Cinco cultivares de sorgo granífero foram cultivados em solução nutritiva, com o objetivo de se estudar os efeitos da deficiência de potássio no crescimento, produção e absorção de nitrogênio, fósforo e potássio. O sorgo foi cultivado em solução nutritiva completa ou com potássio diluído a 1/2, 1/5 e 1/10 da concentração usual, até o final do ciclo, ou seja 110 dias. As plantas foram então colhidas e separa das em raiz, colmo, folhas, raquis e grãos, sendo a seguir secadas e moídas. Foram feitas análises de nitrogênio, fósforo e potássio em cada uma das partes das plantas. Os resultados obtidos permitiram concluir que, em média, os níveis de potássio tiveram efeito apenas na produção dos grãos de sorgo, não afetando a matéria seca produzida das demais partes da planta. Os níveis de potássio tiveram ainda efeito significativo sobre as quantidades de nitrogênio; fósforo e potássio absorvidas pelas plantas; a translocação de nitrogênio para os grãos foi também afetada significativamente.
  • A greenhouse experiment was carried out to verify the effects of potassium on growth, yield and nitrogen, phosphorus and potassium absorption of 5 grain sorghum cultivars. Sorghum plants were grown in 20 1 pots, in presence either of full strengh solution, or potassium diluted to 0.5, 0.2 and 0.1 of normal concentration. At harvest (110 days from germination) the plants were split into several parts, oven dried, and ground. The samples were then analysed for total nitrogen, phosphorus and potassium. The potassium levels in nutrient solution afected the dry weight of sorghum grains; effects onthe dry weight of the other plant parts were not observed. The absorption of nitrogen, phosphorus and potassium decreased with the decrease in potassium supply; but only the nitrogen translocation to grains was afected by potassium levels in nutrient solution.
Issue Date: 
1-Jan-1980
Citation: 
Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Universidade de São Paulo (USP), Escola Superior de Agricultura, v. 37, n. 1, p. 143-155, 1980.
Time Duration: 
143-155
Publisher: 
Universidade de São Paulo (USP), Escola Superior de Agricultura
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0071-12761980000100010
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/26711
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.