You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/27547
Title: 
Normas preliminares dris e faixas de suficiência para goiabeira 'Paluma'
Other Titles: 
Preliminary dris norms and sufficiency range for 'Paluma' guava tree
Author(s): 
Institution: 
  • Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
ISSN: 
0100-2945
Abstract: 
  • O diagnóstico nutricional a partir da análise do tecido foliar é um instrumento eficiente para detectar desequilíbrios e auxiliar no processo de recomendação de adubação. Assim, objetivou-se avaliar a relação entre os índices DRIS e os teores foliares de nutrientes, estabelecer teores foliares adequados de nutrientes com o DRIS e validar normas DRIS para a goiabeira 'Paluma'. Avaliou-se um pomar comercial nas condições de cultivo do Estado de São Paulo, durante seis safras de produção de frutos, provenientes de ensaios de adubação orgânica e mineral, totalizando 168 amostras. A ordem dos nutrientes limitantes por falta em ordem decrescente foram: Fe>K>Mn>Ca>B>N>P>Cu>S>Mg>Zn, e limitantes por excesso em ordem decrescente foram: Cu>Fe>P>Mn=Mg>Zn>Ca>B>K>S>N. As faixas adequadas, provenientes dos índices DRIS, são: 18-21; 1,5-1,7; 15-17; 8-11; 1,8-2,5 e 2,5-2,9 (g kg-1) para os macronutrientes N, P, K, Ca, Mg e S, respectivamente, e 26-38; 5-57; 54-112; 53-101 e 13-126 (mg kg-1) para os micronutrientes B, Cu, Fe, Mn e Zn, respectivamente. A produtividade das goiabeiras esteve associada ao estado nutricional.
  • The nutritional diagnosis based on the analysis of leaf tissue is an efficient tool for detecting imbalances and help the process of fertilization recommendation. Thus, it was evaluated to establish preliminary DRIS norms, and to derive critical levels and sufficiency ranges of nutrients in the leaf tissue to Paluma guava cultivar in commercial orchards growing conditions in the State of São Paulo. It was evaluated six harvests of fruit production, from organic and mineral fertilizer, totaling 168 samples. The order of limiting nutrients for failure in descending order were: Fe> K> Mn> Ca> B> N> P> Cu> S> Mg> Zn, and limiting excess in descending order were: Cu> Fe> P> Mn = Mg> Zn> Ca> B> K> S> N. The tracks from the appropriate DRIS indices are: 18-21, 1.5 to 1.7, 15-17, 8-11, 1.8 to 2.5 and 2.5 to 2.9 (g kg-1) for the macronutrients N, P, K, Ca, Mg and S, respectively, and 26-38, 5-57, 54-112, 53-101 and 13-126 (mg kg-1) for the micronutrients B, Cu, Fe, Mn and Zn, respectively. The yield of guava was related to nutritional status.
Issue Date: 
1-Mar-2013
Citation: 
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 1, p. 282-291, 2013.
Time Duration: 
282-291
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Fruticultura
Keywords: 
  • Psidium guajava
  • nutritional state
  • Nutritional diagnosis
  • Psidium guajava
  • Estado nutricional
  • Diagnóstico nutricional
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000100033
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/27547
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.