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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/27766
Title: 
Modelagem matemática e simulação numérica do resfriamento rápido de morango com ar forçado
Other Titles: 
Mathematical model and numerical simulation of strawberry fast cooling with forced air
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
ISSN: 
0100-6916
Abstract: 
  • Este trabalho abordou o resfriamento rápido com ar forçado de morango via simulação numérica. Para tanto, foi empregado o modelo matemático que descreve o processo de transferência de calor, com base na lei de Fourier, escrito em coordenadas esféricas e simplificado para descrever o processo unidimensional. A resolução da equação expressa pelo modelo matemático deu-se por meio da implementação de um algoritmo, fundamentado no esquema explícito do método numérico das diferenças finitas, executado no ambiente de computação científica MATLAB 6.1. A validação do modelo matemático foi realizada a partir da comparação de dados teóricos com dados obtidos num experimento, no qual morangos foram resfriados com ar forçado. Os resultados mostraram que esse tipo de investigação para a determinação do coeficiente de transferência de calor por convecção é promissora como ferramenta no suporte à decisão do uso ou desenvolvimento de equipamentos na área de resfriamento rápido de frutos esféricos com ar forçado.
  • This work approaches the forced air cooling of strawberry by numerical simulation. The mathematical model that was used describes the process of heat transfer, based on the Fourier's law, in spherical coordinates and simplified to describe the one-dimensional process. For the resolution of the equation expressed for the mathematical model, an algorithm was developed based on the explicit scheme of the numerical method of the finite differences and implemented in the scientific computation program MATLAB 6.1. The validation of the mathematical model was made by the comparison between theoretical and experimental data, where strawberries had been cooled with forced air. The results showed to be possible the determination of the convective heat transfer coefficient by fitting the numerical and experimental data. The methodology of the numerical simulations was showed like a promising tool in the support of the decision to use or to develop equipment in the area of cooling process with forced air of spherical fruits.
Issue Date: 
1-Apr-2005
Citation: 
Engenharia Agrícola. Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, v. 25, n. 1, p. 222-230, 2005.
Time Duration: 
222-230
Publisher: 
Associação Brasileira de Engenharia Agrícola (SBEA)
Keywords: 
  • métodos numéricos
  • transferência de calor
  • computação científica
  • numerical methods
  • heat transfer
  • scientific computation
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-69162005000100025
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/27766
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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