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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/29388
Title: 
Botulismo de origem alimentar
Other Titles: 
Foodbourne botulism
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
  • Universidade de Cruz Alta (UNICRUZ)
ISSN: 
0103-8478
Abstract: 
  • O botulismo alimentar ocorre pela ingestão de toxinas pré-formadas pelo Clostridium botulinum, consideradas as mais potentes dentre as toxinas conhecidas. Caracteriza-se como uma doença de extrema gravidade, de evolução aguda, provoca distúrbios digestivos e neurológicos, em conseqüência à ingestão de diversos tipos de alimentos. As conservas caseiras estão entre os alimentos que oferecem maior risco à população consumidora. Os produtos de origem animal são frequentemente associados aos surtos da doença, destacando-se os embutidos, tais como salsichas, salames, presuntos e patês. Derivados do leite e enlatados, bem como produtos fermentados, são passíveis de provocar a intoxicação. As outras formas naturais da doença são botulismo por feridas e botulismo infantil, normalmente associado ao consumo de mel contendo esporos do Clostridium botulinum.
  • Foodbourne botulism occurs after ingestion of preformed toxins produced by the Clostridium botulinum, which has been considered one of the most potent known one. The disease, acquired after ingestion of various kinds of foods, has acute character, and provokes gastrointestinal and neurologic symptoms. Homemade canned foods are those that represent higher risk to human health. Processed meat products are frequently associated with botulism outbreaks, mainly sausages, ham and pates. Dairy and canned food, as well as fermented foods, also may be related with this disease. Still, botulism may be caused by toxin production in deep wound, named wound botulism; and after ingestion of honey contaminated with spores by infants, named infant botulism.
Issue Date: 
1-Feb-2008
Citation: 
Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), v. 38, n. 1, p. 280-287, 2008.
Time Duration: 
280-287
Publisher: 
Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
Keywords: 
  • Clostridium botulinum
  • botulismo alimentar
  • botulismo infantil
  • Clostridium botulinum
  • foodbourne botulism
  • infant botulism
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782008000100049
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/29388
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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