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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/30189
Title: 
Determinação do percentual de malte e adjuntos em cervejas comerciais brasileiras através de análise isotópica
Other Titles: 
Determination of malt and adjunct percentage in brazilian commercial beer through isotopic analysis
Author(s): 
Institution: 
  • BevHall Tecnologia em Bebidas Prospecta - Incubadora Tecnológica de Botucatu
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1413-7054
Sponsorship: 
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Sponsorship Process Number: 
FAPESP: 03/05467-2
Abstract: 
  • Oobjetivo deste trabalho foi determinar a quantidade de malte e de adjunto presentes nas cervejas comerciais brasileiras do tipo Pilsen e detectar possível adulteração em sua composição, tomando por base a legislação brasileira. Para isso, foi utilizada a metodologia de análise isotópica utilizando os isótopos estáveis dos elementos carbono e nitrogênio. Foram analisadas 161 amostras de cervejas provenientes de dezessete estados do Brasil. Concluiu-se que 95,6 % utilizaram malte e adjunto cervejeiro (derivados de milho ou açúcar de cana: 91,3 % e derivados de arroz: 4,3 %) em sua formulação e outros 4,3 % eram cervejas puro malte. Das amostras analisadas, 3,7 % eram cervejas com menos de 50 % de malte em sua formulação (adulteradas), 28,6 % delas estavam na faixa de incerteza, para qualquer tipo de adjunto e 67,7 % apresentaram malte dentro do limite legal estabelecido.
  • The aim of this study was to determine the amount of malt and adjunct in Pilsen Brazilian commercial beer, and to detect likely adulteration in its composition, based on the Brazilian legislation. The methodology applied was the isotopic analysis which used carbon and nitrogen stable isotopes. One hundred sixty-one beer samples from seventeen Brazilian states were analyzed. It was concluded that 95.6% used malt and adjunct (corn or sugarcane derived: 91.3% and rice derived: 4.3%) in their formula and 4.3% were pure malt beer. Among the analyzed samples 3.7% were beers with less than 50% of malt in their formula (adulterated), 28.6% of them were in doubtful level for any adjunct and 67.7% contained malt in the legal established limit.
Issue Date: 
1-Feb-2010
Citation: 
Ciência e Agrotecnologia. Editora da Universidade Federal de Lavras (UFLA), v. 34, n. 1, p. 163-172, 2010.
Time Duration: 
163-172
Publisher: 
Editora da Universidade Federal de Lavras (UFLA)
Keywords: 
  • Cerveja
  • pilsen
  • isótopos estáveis
  • IRMS
  • adulteração
  • Beer
  • pilsen
  • stable isotopes
  • IRMS
  • adulteration
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542010000100021
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/30189
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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