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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/30764
Title: 
Qualidade e valor nutritivo de silagens de capim-marandu (B. brizantha cv. Marandu) produzidas com aditivos ou forragem emurchecida
Other Titles: 
Quality and nutritive value of marandugrass (Brachiaria brizanthia, cv. Marandu) silage prepared with additive or wilting
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
ISSN: 
1516-3598
Abstract: 
  • Avaliaram-se a qualidade e o valor nutritivo de silagens de capim-marandu produzidas com polpa cítrica (PC) peletizada, com aditivo enzimático-bacteriano (ABE) ou com forragem emuchercida (E): T1 - forragem sem tratamento (controle); T2 - 10% de polpa cítrica peletizada (PC); T3 - aditivo enzimático bacteriano (AEB - SIL-ALL-C4 da Alltech), à base de 5 g/L de água/t de forragem; T4 - forragem picada grosseiramente emurchecida por 4 horas ao sol. O capim foi colhido aos 60 dias de rebrota (24% MS). Para avaliar o consumo e a digestibilidade das silagens, foram utilizados 16 novilhos mestiços com 200 kg de PV, que receberam, além das silagens, 1,0 kg de concentrado/animal/dia. O AEB não afetou a composição da silagem, mas a PC e o E aumentaram o teor de MS de 24% para 31 e 48%, respectivamente, e reduziram o pH e os teores de N-NH3 das silagens, que foram, respectivamente, de 4,17 e 4,58 e 6,78 e 7,99% NT. A PC diminuiu os teores de FDN e FDA em 12 e 4 unidades percentuais. O consumo de MS da silagem produzida com capim emurchecido foi superior (111,8 g MS/PV0,75) ao das silagens controle ou com AEB, mas não diferiu do obtido para a silagem com PC, que também não diferiu das demais. Os tratamentos não afetaram a digestibilidade, cujas médias para MS, PB, CT, FDN, FDA e NDT foram 67,0; 65,4; 68,8; 63,0; 62,5; e 65,6%, respectivamente. A PC e o E reduziram a proteólise e estimularam o consumo. A PC, o E e o AEB não melhoraram o valor nutritivo da silagem de capim-marandu colhido com 24% MS.
  • The objective of this experiment was to evaluate the quality and nutritive value of marandugrass silages. It was evaluated the followings treatments: T1- forage without treatment (control); T2 - 10% of pelleted citric pulp (CiP); T3 - enzymatic bacterial additive (EBA) (SIL-ALL-C4 of Alltech) applied at 5 g/L of water/t of forage; T4 - Coarse chopped forage wilted for 4 hours under the sun. The grass was harvested with 60 days of regrowth (24% DM). The intake and digestibility evaluations were realized in 16 crossbred steers with 200 kg of BW, which received silage plus 1.0 kg of concentrate/animal/day. The EBA did not affect silage composition, but CiP addition and wilting increased the DM silage concentration from 24% (control) to 31 and 48%, respectively. The CiP decreased the NDF and ADF concentration in 12.0 and 4.0 percentage units, respectively. The CiP and wilting decreased the pH values (4.17 and 4.58) and N-NH3 concentration (6.78 and 7.99% TN) of the silages, respectively. Wilting resulted in higher animal intake (111.8 g/DM/LW0,75) compared to control or EBA treatments. Addition of CiP resulted in similar DM intake compared to other silages. The treatments did not affect nutrient digestibility, and the mean digestibility values for DM, CP, TCHO, NDF, ADF and TDN were 67.0, 65.4, 68.8, 63.0, 62.5, and 65.6%, respectively. Proteolysis was not reduced by EBA while CiP or wilting decreased this process, stimulating intake. Addition of CiP, wilting and EBA did not improve the nutritive value of marandugrass silage harvested with 24% DM.
Issue Date: 
1-Aug-2006
Citation: 
Revista Brasileira de Zootecnia. Sociedade Brasileira de Zootecnia, v. 35, n. 4, p. 1454-1462, 2006.
Time Duration: 
1454-1462
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Zootecnia
Keywords: 
  • consumo
  • digestibilidade
  • inoculante enzimático-bacteriano
  • polpa cítrica
  • citric pulp
  • digestibility
  • enzyme bacterial inoculant
  • intake
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982006000500027
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/30764
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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