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http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/33470
- Title:
- Sistemas de preparo de solos de cerrado: efeitos nas propriedades físicas e na cultura do milho
- Effects of preparation systems on the physical-properties and on the corn crop in a soil under cerrado vegetation
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- 0100-204X
- The purpose of this work was to assess the effects of soil preparation methods (with or without subsoiling) on physical properties of a cerrado soil cropped to corn during the, 1986/87 season, in the Selviria county (Mato Grosso do Sul, Brazil). Also, the objective of this was to check the changes in the soil (dark red latosol-Acrustox) caused by the preparation after nine years of cultivation in comparison with natural state. The experiment consisted of six soil preparation systems: conventional, superpreparation, reversed, revolving hoe, reduced and no-tillage. Along with these systems subsoiling was also tested. The reversed system showed the best com grain yield. Subsoiling only presented positive results in productivity with the no-tillage system. All the preparation system tested degraded the physical properties in comparison with the natural soil.
- O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos de sistemas de preparo do solo (submetidos ou não à subsolagem) nas propriedades físicas de um solo sob cerrado, cultivado com milho, no ano agrícola de 1986/87, no município de Selvíria, MS. Observaram-se também as alterações ocasionadas pelo manejo desse solo (Latossolo Vermelho-Escuro, argiloso) após nove anos de cultivo, em relação ao seu estado natural. O experimento constou de seis sistemas de preparo do solo: convencional, superpreparo, invertido, enxada rotativa, reduzido e semeadura direta. Aliada a tais sistemas testou-se a subsolagem. O sistema invertido de preparo proporcionou um melhor rendimento de grãos de milho, ao passo que a semeadura direta apresentou os menores rendimentos. A subsolagem só surtiu efeito em termos de produtividade no sistema de semeadura direta. Todas as formas de preparo degradaram as propriedades físicas do solo em relação ao seu estado natural.
- 1-Feb-1992
- Pesquisa Agropecuaria Brasileira. Brasilia: Empresa Brasil Pesq Agropec, v. 27, n. 2, p. 315-324, 1992.
- 315-324
- Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
- Soil management
- Zea mays
- http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3652
- Acesso aberto
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/33470
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