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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/41771
Title: 
Ocorrência de mastite bovina causada por Staphylococcus sp., Streptococcus sp. E Candida sp. em uma propriedade rural no município de Indianópolis – Minas Gerais
Other Titles: 
Occurrence of bovine mastitis caused by Staphylococcus sp., Streptococcus sp. and Candida sp. in a rural area of Indianopolis - Minas Gerais, Brazil
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1516-3725
Abstract: 
  • The objective of this study was to evaluate the occurrence of bovine mastitis by Staphylococcus sp., Streptococcus sp. and Candida sp. in a rural area of Indianopolis, Minas Gerais. It was realized the California Mastitis Test (CMT) in six collect, a total 671 of milk sample positive. Then the microbiological examination was performed, where the results revealed the presence of 137 milk samples with microbial multiplication. These, showed the presence of Staphylococcus aureus (45.2% of strains), other coagulase negative Staphylococcus (10.2%), Staphylococcus epidermidis (9.4%), Staphylococcus simulans (5.8%), other coagulase negative (15.3%), Streptococcus agalactiae (7.2%), other Streptococcus sp. (5.1%) and yeasts (1.4%). It was found that 100% of Staphylococcus were susceptible to rifampicin, gentamicin and ciprofloxacin; but, resistant to penicillin, tetracycline, and oxacillin. Regarding antimicrobial susceptibility Streptococcus, were employed, except to clindamycin, erythromycin and tetracycline. We conclude that there is a great necessity of proper hygiene practices and taking prophylactic measures taken in order to reduce the infection of animals caused by infectious microorganisms and resistance.
  • Objetivo deste estudo foi avaliar a ocorrência de mastite bovina por Staphylococcus sp., Streptococcus sp. e Candida sp. em uma propriedade rural no município de Indianópolis, Minas Gerais. Foi realizado o California Mastitis Test (CMT) em seis coletas, totalizando 671 amostras de leite positivas. Em seguida, foi realizado o exame microbiológico, no qual os resultados revelaram a presença de 137 amostras de leite com multiplicação microbiana. Dessas, constatou-se a presença de Staphylococcus aureus (45,2% das estirpes), demais estafilococos coagulase positiva (10,2%), Staphylococcus epidermidis (9,4%), Staphylococcus simulans (5,8%), demais estafilococos coagulase negativo (15,3%), Streptococcus agalactiae (7,2%), demais Streptococcus sp. (5,1%) e leveduras (1,4%). Verificou-se que 100% dos estafilococos foram sensíveis à rifampicina, gentamicina e ciprofloxacina; entretanto, resistentes à penicilina, tetraciclina e oxacilina. Em relação aos estreptococos, houve sensibilidade aos antimicrobianos empregados, exceto a clindamicina, a eritromicina e a tetraciclina. Conclui-se que existe grande necessidade de práticas adequadas de higienização e tomada de medidas profiláticas, a fim de reduzir a infecção dos animais por micro-organismos contagiosos e resistentes.
Issue Date: 
1-Nov-2012
Citation: 
Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 28, n. 6, p. 1007-1014, 2012.
Time Duration: 
1007-1014
Publisher: 
Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
Keywords: 
  • Antimicrobial
  • Bacterial resistance
  • Microbiological analysis
  • Microorganisms
  • Milk
Source: 
http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/15181
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/41771
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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