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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/64782
Title: 
Desempenho produtivo de alevinos de tilápia-do-nilo (Oreochromis niloticus) arraçoados com farinha de soja
Other Titles: 
Productive performance of raw full-fat soybean meal on feeding of the nile tilapia fingerlings (Oreochromis niloticus)
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-204X
Abstract: 
  • This experiment was carried out in the Research Laboratory on Nutrition of Aquatic Organisms, Aquaculture Center UNESP, FMVZ - Botucatu, SP, Brazil. The study aimed to evaluate the effect of raw full-fat soybean meal on feeding in fingerlings of the Nile tilapia (Oreochromis niloticus). The suitable level of consumption of raw full-fat soybean meal (RSM) was determined by means of productive performance. The experimental design was a Multivariate Profile Analyses, with four treatments (four replicates each one). Each isoproteic (26% CP) and isoenergetic (3000 Kcal ME/ kg) diet received raw full-fat soybean meal at 6.0%, 12.0% and 18.0%. A treatment without soybean meal was used as control. Forty eight fingerlings with similar size (mean Wt ± SD: 6.47 ± 0.64 g; and mean Lt ± SD: 54.94 ± 7.79 mm) at the beginning of the experiments were used. No significant difference (p>0.05%) in weight gain among the four treatments was found. However, the treatments with 12.0 and 18.0% RSM showed a reduction in the coefficient of digestibility in these treatments. This shows a deleterious effect of the raw full-fat soybean meal at these considered levels (12.0% and 18.0% RSM).
  • Experimento desenvolvido no Setor de Pesquisa em Nutrição de Organismos Aquáticos - unidade integrada ao Centro de Aquicultura da UNESP, FMVZ - Câmpus de Botucatu, com o objetivo de avaliar o efeito da utilização da farinha de soja crua no arraçoamento de alevinos de tilápia-do-nilo (Oreochromis niloticus), pelo desempenho produtivo. O delineamento experimental utilizado foi a Análise Multivariada de Perfis, com quatro tratamentos e quatro repetições. As rações experimentais, isoprotéicas (26,0% PB) e isoenergéticas (3000 Kcal EM/kg de ração), que constituíram os tratamentos, continham 6,0%, 12,0% e 18,0% da farinha de soja crua (FSC) e um tratamento de controle, ao qual não se adicionou o ingrediente-teste. Foram utilizados 48 alevinos de tilápia-do-nilo, com peso médio inicial de 6,47 ± 0,64 gramas e comprimento padrão médio de 54,94 ± 7,79 milímetros. Embora não tenha sido constatada diferença significativa quanto a ganho de peso entre os quatro tratamentos, observou-se, pelos resultados das análises do coeficiente de digestibilidade aparente, que os tratamentos com 12 e 18% de farinha de soja crua apresentaram uma tendência de diminuição da digestibilidade, evidenciando, dessa forma, o início de efeito deletério pela utilização da farinha de soja crua naqueles níveis.
Issue Date: 
1-May-1996
Citation: 
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 31, n. 5, p. 369-374, 1996.
Time Duration: 
369-374
Keywords: 
  • Diet
  • Fish
  • Full-fat soybean
  • Nutrition
  • Weight gain
Source: 
http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4493
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/64782
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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