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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/65037
Title: 
Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
Other Titles: 
Microorganisms in the high-moisture corn grain silage with different proportions of the cob
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual de Maringá (UEM)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-204X
Abstract: 
  • This experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened.
  • Avaliou-se, na Universidade Estadual Paulista (UNESP) em Jaboticabal, a presença de microrganismos nas silagens de grãos úmidos de milho. Os tratamentos constaram de cinco percentagens de sabugo na silagem (0, 5, 10, 15 e 20% na matéria verde) e quatro períodos de amostragem após a abertura dos silos (0, 2, 4 e 6 dias), em esquema fatorial, num delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. O crescimento de lactobacilos foi maior na silagem exclusiva de grãos. A presença de clostrídeos diferiu entre os tratamentos, com valores entre 1,30 e 3,32 log UFC/g de silagem. A presença de leveduras e enterobactérias aumentou em função das proporções de sabugo e dos períodos de amostragem. A população de lactobacilos foi satisfatória para uma boa fermentação das silagens, e a presença do sabugo favoreceu o desenvolvimento de clostrídeos, leveduras e enterobactérias após a abertura dos silos.
Issue Date: 
1-Feb-1997
Citation: 
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 2, p. 201-204, 1997.
Time Duration: 
201-204
Keywords: 
  • Clostridium
  • Enterobacteria
  • Lactobacillus
  • Sampling
  • Yeast
  • enterobacteria
  • Enterobacteriaceae
  • Zea mays
Source: 
http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/65037
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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