You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/65181
Title: 
Produção de matéria seca de feijoeiros submetidos a diferentes níveis de magnésio em solução nutritiva
Other Titles: 
Dry matter production of common bean with different magnesium levels in nutrient solution
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-204X
Abstract: 
  • The effect of Mg levels in nutrient solution upon root, stem, leaf, fruit and total dry matter production of common bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Carioca) was studied. Bean plants were grown in Hoagland & Arnon n. 2 solution modified to obtain 2.4, 24.3, 48.6, 72.9 and 97.2 ppm of Mg. The experimental design was a split-plot factorial replicated three times with five Mg levels and five samplings which were done fortnightly. Results were compared with those observed in plants submitted to a nutrient solution with 48.6 ppm of Mg concentration, considered the ideal Mg content. Only a mild prejudicial effect was observed with Mg excessive levels. Stem, leaves and total dry matter were higher when 2.4 ppm were used, suggesting this level as the concentration chosen for the culture of common bean.
  • Com o objetivo de avaliar a influência dos níveis de Mg sobre a produção de matéria seca de feijoeiro (Phaseolus vulgaris L. cv. Carioca), empregou-se a solução nutritiva no 2 de Hoagland & Arnon, modificada pela variação da concentração desse mineral, obtendo-se os níveis de 2,4; 24,3; 48,6; 72,9 e 97,2 ppm de Mg. O experimento foi realizado em blocos ao acaso, com três repetições, em esquema fatorial, com cinco níveis de Mg e cinco colheitas, realizadas a intervalos de 14 dias. Os resultados, avaliados em relação aos observados nas plantas submetidas a tratamento com 48,6 ppm de Mg, demonstraram que plantas nutridas com nível de Mg acima desse, não apresentaram alterações pronunciadas, enquanto foram marcantes os aumentos do peso de matéria seca do caule, folhas e total da planta, com a utilização de 2,4 ppm de Mg. Tais resultados sugerem que, para o Phaseolus vulgaris cv. Carioca o nível de 2,4 ppm de Mg seria o ideal quando são considerados os pesos da matéria seca dos órgãos estudados.
Issue Date: 
1-Sep-1997
Citation: 
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 9, p. 965-970, 1997.
Time Duration: 
965-970
Keywords: 
  • Dry matter weight
  • Macronutrients
  • Phaseolus vulgaris
  • Phaseolus (angiosperm)
Source: 
http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4739
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/65181
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.