You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/65491
Title: 
Efeitos da adubação com manipueira sobre o rendimento e qualidade dos frutos de tomate
Other Titles: 
Effects of fertilization with cassava residues on yield and fruit quality of tomato
Author(s): 
Vieites, Rogério Lopes
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-204X
Abstract: 
  • The objective of this research was to evaluate the residue from cassava, known as manipueira, as an alternative for tomato (Lycopersicon esculentum) fertilization. This experiment was carried out in UNESP with the cultivar Rio Grande. The experimental design was a completely randomized blocks in a 3 × 3 factorial arrangement with five blocks. Treatments constituted the following: 1) witness; 2) 54 m3/ha of manipueira; 3) 108 m3/ha of manipueira; 4) half recommended mineral fertilization; 5) half recommended mineral fertilization + 54 m3/ha of manipueira; 6) half recommended mineral fertilization + 108 m3/ha of manipueira; 7) recommended mineral fertilization; 8) recommended mineral fertilization + 54 m3/ha of manipueira and 9) recommended mineral fertilization + 108 m3/ha of manipueira. Tomato yield, number of fruits per plant, fruit diameter and lenght, total soluble solids (TSS), total titratable acidity (TTA) and the ratio TSS/TTA were evaluated. The results obtained indicated that manipueira contributed significantly to yield and quality of pos-harvested tomato fruits.
  • Este trabalho teve por objetivo avaliar a manipueira como uma alternativa de adubo para o tomateiro (Lycopersicon esculentum). O ensaio foi conduzido no Campus Experimental da UNESP com a cultivar Rio Grande. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso com esquema fatorial 3 x 3, com cinco repetições. O experimento constou dos seguintes tratamentos: 1) testemunha; 2) 54 m3/ha de manipueira; 3) 108 m3/ha de manipueira; 4) metade da adubação mineral recomendada; 5) metade da adubação mineral recomendada + 54 m3/ha de manipueira; 6) metade da adubação mineral recomendada + 108 m3/ha de manipueira; 7) adubação mineral recomendada; 8) adubação mineral recomendada + 54 m3/ha de manipueira; e 9) adubação mineral recomendada + 108 m3/ha de manipueira. Foram avaliados o rendimento, número de frutos por planta, diâmetro e comprimento dos frutos, teores de sólidos solúveis totais (SST), acidez total titulável (ATT) e a relação SST/ATT. De acordo com os resultados obtidos pode-se concluir que a manipueira contribuiu para o aumento do rendimento e qualidade pós-colheita dos frutos na fase pós-colheita.
Issue Date: 
1-Aug-1998
Citation: 
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 33, n. 8, p. 1239-1243, 1998.
Time Duration: 
1239-1243
Keywords: 
  • Cassava residues
  • Fertilization
  • Lycopersicon esculentum
Source: 
http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4958
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/65491
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.