You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/90719
Title: 
Caracterização dos resíduos sólidos do serviço técnico de nutrição e dietética da Faculdade de Medicina - UNESP/Botucatu: uma contribuição para educação e gestão
Author(s): 
Oliveira, Cibele Cristina Bueno de
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Abstract: 
  • Os resíduos sólidos urbanos (“lixo”) têm trazido grandes preocupações aos responsáveis pela gestão do saneamento das cidades modernas. A quantidade crescente de resíduos gerados, associados a uma sociedade cada vez mais consumista e as dificuldades na disposição final dos mesmos, induz à busca da redução da geração de resíduos e maximização da sua recuperação. Um sítio de destaque na produção de resíduos sólidos são os serviços do preparo de alimentos, os quais geram resíduos semelhantes ao resíduo domiciliar. Assim este trabalho teve como objetivo principal contribuir para o programa de gerenciamento do resíduo sólido da FMB. Tendo como objetivos específicos: realizar a caracterização do resíduo comum gerado pelo Serviço Técnico de Nutrição e Dietética (STND) da Faculdade de Medicina da UNESP – Botucatu; propor alternativas mais adequadas para o destino do resíduo sólido gerado; e avaliar a partir da prática a real predisposição de se estabelecer um programa de coleta seletiva, a partir da separação na fonte geradora de resíduo, pelos funcionários e usuários do STND; A metodologia utilizada foi a separação de resíduos na fonte geradora, usando duas classes de resíduos: resíduo úmido e resíduo seco. Também foi aplicado questionário aos funcionários a fim de investigar a percepção dos mesmos com a questão dos resíduos sólidos. Os resultados obtidos têm como fonte, os dados quantitativos adquiridos no processo de separação dos resíduos, bem como as respostas obtidas pelos questionários aplicados. A partir das três caracterizações realizadas foi concluído que realmente o resíduo sólido gerado no STND... .
  • The urban solid waste they have brought great concerns to the responsible ones for the management of the sanitation of the modern cities. The increasing amount of generated waste, associates to a society each consumista time and the difficulties in the final disposal of the same ones, induces to the fetching of the reduction of the generation of waste and maximizes of its recuperation. Um small farm of prominence in the production of solid waste is the jobs of the food housekeeping, which generates similar waste to the domiciliary trash. Thus this work had as objective main to characterize the solid waste generated by the Job Technician of Nutrition and Dietética (STND) of the College of Medicine of the UNESP – Botucatu. In order to identify the composition of the waste generated in the place; to consider more adequate alternatives for the destination of the generated solid waste; e to evaluate from the practical real a predisposition of if establishing a program of selective collection, from the splitting in the generating source of trash, for the employees and users of the STND; to contribute for the program of management of the solid trash of the FMB. The used methodology was the splitting of waste in the generating source, using two classrooms of waste: humid waste and dry waste. Also questionnaire to the employees was applied in order to investigate the perception of the same ones with the question of the solid waste. The gotten results have as source, the acquired quantitative data in the process of splitting of the waste, as well as the responses gotten for the applied questionnaires. From the three carried through characterizations it was concluded that the generated solid waste in the STND, that today has as final destination the incineration, really possess physical features equivalents to the one of the domiciliary solid waste, and since... (Complete abstract, click electronic address below).
Issue Date: 
Aug-2002
Citation: 
OLIVEIRA, Cibele Cristina Bueno de. Caracterização dos resíduos sólidos do serviço técnico de nutrição e dietética da Faculdade de Medicina - UNESP/Botucatu: uma contribuição para educação e gestão. 2002. xvi, [191] f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agronômicas, 2002.
Time Duration: 
xvi, [191] f. : il., gráfs., tabs.
Publisher: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Keywords: 
  • Lixo
  • Residuos organicos - Reaproveitamento
  • Educação ambiental
  • Serviço de alimentação
  • Alimentos - Consumo
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/90719
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.