You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/10400.2/6262
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMoura, Ana Pinto de-
dc.contributor.authorLeitão, Emília-
dc.date.accessioned2017-03-01T14:34:27Z-
dc.date.accessioned2017-12-14T17:40:57Z-
dc.date.available2017-12-14T17:40:57Z-
dc.date.issued2016-12-14-
dc.date.submitted2017-03-01-
dc.identifier.citationLeitão, Emília - A influência da religião na alimentação [Em linha]: estudo exploratório. [S.l.] : [s.n.], 2016. 76 p.-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.2/6262-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/10400.2/6262-
dc.description.abstractA cultura é considerada um determinante na escolha alimentar. Neste contexto, a religião, enquanto determinante cultural, influencia a aceitação e a escolha dos alimentos. A presente investigação visa aferir em que medida a prática religiosa influencia a escolha alimentar. Para o efeito, recorreu-se à metodologia qualitativa através do método da entrevista, sendo que os 33 participantes foram divididos em quatro grupos: Católicos Praticantes, Católicos não Praticantes, Adventistas mais Envolvidos, Adventistas menos Envolvidos. Verificou-se que a religião é um determinante importante para os Adventistas (independentemente do grau de envolvimento), envolvidos no estudo, não sendo tão importante para os Católicos participantes na investigação, já que a influência da religião na alimentação, verificou-se só em momentos específicos, como a Páscoa, nomeadamente para Católicos Praticantes. Em suma, não obstante os nossos participantes, Católicos e Adventistas, considerarem que a religião tem um impacto positivo nas suas vidas, para os participantes Adventistas, as escolhas alimentares são influenciadas pelas suas crenças religiosas, sendo a alimentação uma revelação da sua própria religiosidade.pt_PT
dc.description.abstractWhen it comes to food choice, culture is considered to be a key factor. In this context, religion, as a major cultural determinant, influences the acceptance and the decisions concerning the food we eat. This research project aims to assess how religious beliefs influence food choice. In order to achieve this goal, a qualitative research method was used, resorting to a semi-structured interview to 33 participants, who were divided into 4 main groups: Practicing Catholics, Lapsed Catholics, More committed Seventh-Day Adventists, Less Committed Adventists. The data provided evidence proving that religion is an important determinant for the Seventh-Day Adventists (regardless of their level of commitment) who were part of this research. The same data has proved that religion is not so important for the Catholics who participated in this research project. Food choice determined by religion was identified, namely by the Practicing Catholics, as relevant only at specific occasions, as at the Easter celebration. Summing up, even though our participants, both Catholics and Seventh-Day Adventists, state that religion has a positive impact on their lives, for the Seventh-Day Adventist participants their decisions concerning food are influenced by their religious beliefs, being their food choice a revelation of their own religiosity.pt_PT
dc.language.isoporpt_PT
dc.rightsembargoedAccesspt_PT
dc.subjectAlimentaçãopt_PT
dc.subjectHábitos alimentarespt_PT
dc.subjectConsumo alimentarpt_PT
dc.subjectCrença religiosapt_PT
dc.subjectCatólicospt_PT
dc.subjectAdventistaspt_PT
dc.titleA influência da religião na alimentação : estudo exploratóriopt_PT
dc.typeoutropt_PT
dc.identifier.tid201704447-
dc.date.embargo2019-12-14-
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado - Universidade Aberta de Portugal

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.