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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/109747
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dc.contributor.authorMelo, Lilian Faria De-
dc.contributor.authorFagioli, Marcelo-
dc.contributor.authorSá, Marco Eustáquio De-
dc.date.accessioned2014-10-01T13:08:30Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T19:44:59Z-
dc.date.available2014-10-01T13:08:30Z-
dc.date.available2016-10-25T19:44:59Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S2317-15372013000300016-
dc.identifier.citationJournal of Seed Science. ABRATES - Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes, v. 35, n. 3, p. 381-386, 2013.-
dc.identifier.issn2317-1537-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/109747-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/109747-
dc.description.abstractThe objective of this study was to verify application of two methodologies: substrate moistened with herbicide solution (SM) and immersion of seeds in herbicide solution (IH) for detecting soybean seeds genetically modified. For this, non-transgenic and transgenic soybean seeds, harvested in the 2008/2009 crop seasons were used. The treatments with substrate moistened were: SM1) 0.03% herbicide solution, at 25 ºC, with evaluation in the sixth day (hs -0.03% -25 ºC, 6th d); SM2) HS -0.03% -35 ºC, 5th d; SM3) HS -0.03% - 40 ºC, 5th d; and SM4) hs -0.06% -5 ºC, 5th d. In the methodology of immersion of seeds the following treatments were performed: IH1) seed immersion in a 0.6% herbicide solution, at 25 ºC, for 1 h, (si -0.06% -25 ºC, 1 h; IH2) si -0.06% - 35 ºC, 30 min.; IH3) si -0.06% -40 ºC, 30 min.; IH4) si -0.12% -35 ºC, 30 min.; and IH5) si -0.12% -40 ºC, 30 min. Bioassays allow detecting soybean seeds tolerant to glyphosate herbicide within five days. The seeds of non-genetically modified and genetically modified soybean cultivars may be easily distinguished through the treatments SM2 and SM4 of the moistened substrate methodology; and treatments IH3, IH4, and IH5 of seed immersion methodology. Both methodologies are easily feasible, practical, and applicable in seed analysis laboratories, once do not require special equipments.en
dc.description.abstractEsta pesquisa teve por objetivos verificar o efeito da aplicação de duas metodologias: substrato umedecido com solução herbicida (SU) e imersão das sementes em solução herbicida (IS), na detecção de sementes de soja geneticamente modificadas. Para isso, foram utilizadas sementes de soja convencional e transgênicas, colhidas na safra de 2008/2009. Os tratamentos com substrato umedecido foram: SU1) solução herbicida a 0,03%, a 25 ºC, com avaliação no sexto dia (SH-0,03% -25 ºC, 6º d); SU2) SH -0,03% -35 ºC, 5º d; SU3) SH -0,03% -40 ºC, 5º d; e SU4) SH -0,06% -35 ºC, 5º d. Na metodologia de imersão das sementes foram realizados os seguintes tratamentos: IS1) solução herbicida a 0,06% por 1 hora a 25 ºC (SH -0,03% -1 h -25 ºC; IS2) SH -0,06% -30 min. -35 ºC; IS3) SH -0,06% -30 min. -40 ºC; IS4) SH -0,12% -30 min. -35 ºC; e IS5) SH -0,12% -30 min. -40 ºC. Os bioensaios permitem detectar sementes de soja tolerante ao glifosato, dentro de cinco dias. As sementes das cultivares convencionais e das geneticamente modificadas podem ser separadas pelos tratamentos SU2 e SU4 da metodologia substrato umedecido com solução herbicida; e IS3, IS4 e IS5 da metodologia imersão. As duas metodologias pesquisadas são de fácil montagem, são práticas e aplicáveis em laboratórios de analise sementes, uma vez que não exigem equipamentos especiais.pt
dc.format.extent381-386-
dc.language.isoeng-
dc.publisherAssociação Brasileira de Tecnologia de Sementes (ABRATES)-
dc.sourceSciELO-
dc.subjectGlycine maxpt
dc.subjectpureza varietalpt
dc.subjectmistura de sementespt
dc.subjectGlycine maxen
dc.subjectvarietal purityen
dc.subjectseed mixturesen
dc.titleAlternative methods for detecting soybean seeds genetically modified for resistance to herbicide glyphosateen
dc.title.alternativeMétodos alternativos para a detecção de sementes de soja geneticamente modificadas para resistência ao herbicida glifosatopt
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionUniversidade de Brasília (UnB)-
dc.description.affiliationUNESP Departamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Sócio-Economia-
dc.description.affiliationUniversidade de Brasília-
dc.description.affiliationUnespUNESP Departamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Sócio-Economia-
dc.identifier.doi10.1590/S2317-15372013000300016-
dc.identifier.scieloS2317-15372013000300016-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileS2317-15372013000300016.pdf-
dc.relation.ispartofJournal of Seed Science-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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