You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/110146
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSeabra Junior, Santino-
dc.contributor.authorLalla, Juliana G De-
dc.contributor.authorGoto, Rumy-
dc.contributor.authorMaringoni, Antonio Carlos-
dc.contributor.authorVillas Boas, Roberto Lyra-
dc.contributor.authorRouws, Janaina Rc-
dc.contributor.authorOriani, Eduardo E-
dc.date.accessioned2014-10-01T13:08:52Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T19:45:55Z-
dc.date.available2014-10-01T13:08:52Z-
dc.date.available2016-10-25T19:45:55Z-
dc.date.issued2013-09-01-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362013000300013-
dc.identifier.citationHorticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 31, n. 3, p. 426-431, 2013.-
dc.identifier.issn0102-0536-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/110146-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/110146-
dc.description.abstractThe purpose of this study was to investigate the influence of potassium and nitrogen on the severity of black rot and yield of head. The experiment was carried out in split plots with factorial subplots, in randomized blocks with four replications. In the plots we assessed the influence of inoculation (injured plants with distilled water and inoculated with Xanthomonas campestris pv. campestris) and in the subplots we evaluated the 4 x 4 factorial, potassium doses (0, 275, 550 and 825 kg ha-1) and nitrogen (0, 150, 300 and 450 kg ha-1). The hybrid Broccoli BRO68 was inoculated using the toothpick method at 64 days after sowing. We observed that potassium in the plant reduced the disease, but nitrogen increased disease. We estimated that the highest levels of potassum in the plant reduced the severity of the disease but lack or excess of nitrogen increased disease severity. The highest production of broccoli inflorescence was obtained at doses from 541 to 751 kg ha-1 of K2O and 286 to 328 kg ha-1 of N. However, when considering a balanced fertilization to obtain higher yield and size of inflorescences and greater resistance to black rot, the ideal doses are 283 kg ha-1 of N and 550 kg ha-1 of K2O.en
dc.description.abstractO objetivo do presente estudo foi investigar a influência da adubação com nitrogênio e com potássio na severidade da podridão negra e na produtividade de brócolis tipo inflorescência única. O delineamento utilizado foi em blocos casualizados, com 4 repetições, em esquema de parcelas subdivididas com fatorial nas subparcelas. Na parcela avaliou-se a influência da inoculação (plantas injuriadas com água destilada e inoculadas com Xanthomonas campestris pv. campestris) e na subparcela avaliou-se o fatorial 4 x 4 correspondendo a doses de potássio (0, 275, 550 e 825 kg ha-1) e de nitrogênio (0, 150, 300 e 450 kg ha-1). O brócolis híbrido BRO68 foi inoculado utilizando o método de palito aos 64 dias após a semeadura. Foi verificado que maiores doses de potássio aplicadas reduziram a severidade da doença, porém a ausência ou o excesso de nitrogênio aumentaram a severidade da doença. Estimou-se que as maiores produções de inflorescência de brócolis foram obtidas nas doses de 541 a 751 kg ha-1 de K2O e 286 a 328 kg ha-1 de N. No entanto, ao se considerar uma adubação equilibrada para obter maior produtividade, tamanho de inflorescência e maior resistência à podridão negra as doses indicadas são de 283 kg ha-1 de N e 550 kg ha-1 de K2O.pt
dc.format.extent426-431-
dc.language.isopor-
dc.publisherAssociação Brasileira de Horticultura-
dc.sourceSciELO-
dc.subjectBrassica oleracea var. italicapt
dc.subjectXanthomonas campestris pv. campestrispt
dc.subjectdoençapt
dc.subjectadubaçãopt
dc.subjectnutriçãopt
dc.subjectXanthomonas campestris pv. campestrisen
dc.subjectBrassica oleracea var. italicaen
dc.subjectdiseaseen
dc.subjectfertilizationen
dc.subjectnutritionen
dc.titleSuscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássiopt
dc.title.alternativeSusceptibility to black rot and yield of broccoli depending on nitrogen and potassium dosesen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
dc.description.affiliationUNEMAT Depto Agronomia-
dc.description.affiliationUNESP FCA Depto Produção Vegetal-
dc.description.affiliationEmbrapa Agrobiologia-
dc.description.affiliationUnespUNESP FCA Depto Produção Vegetal-
dc.identifier.doi10.1590/S0102-05362013000300013-
dc.identifier.scieloS0102-05362013000300013-
dc.identifier.wosWOS:000326054600013-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileS0102-05362013000300013.pdf-
dc.relation.ispartofHorticultura Brasileira-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.