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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/111635
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DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSilva, Luciana Pereira-
dc.contributor.authorSilva, Vania dos Santos-
dc.contributor.authorLudwig, Karin Maria-
dc.contributor.authorMontenote, Michelly Cristina-
dc.contributor.authorGoncalves da Silva, Regildo Marcio-
dc.date.accessioned2014-12-03T13:08:51Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T20:09:22Z-
dc.date.available2014-12-03T13:08:51Z-
dc.date.available2016-10-25T20:09:22Z-
dc.date.issued2014-07-01-
dc.identifierhttp://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/21940-
dc.identifier.citationBioscience Journal. Uberlandia: Univ Federal Uberlandia, v. 30, n. 4, p. 1252-1258, 2014.-
dc.identifier.issn1981-3163-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/111635-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/111635-
dc.description.abstractThere is little research on the practices of sanitary inspection in the chain of production of vegetables to the consumer, especially those eaten raw, they are liable to serve microorganism such as bacteria, fungi and parasites, contributing to possible health hazards. The aim of this study was to assess qualitatively contamination by parasites and / or commensals of medical interest in lettuce leaves (Lactuca sativa) fresh market in the municipality of Quata Sao Paulo. A total of 15 random samples were analyzed every other day of the three different places that sell vegetables a grocery store, a supermarket and a vegetable garden during the month of May 2011. The parasites and / or commensals found in lettuce were Entamoeba coli (67%), Entamoeba histolytica (20%), Giardia sp (13%) and Ascaris lumbricoides (7%). The analysis showed the presence of parasites and / or commensals in all samples, except in the cultivated garden which showed poor sanitary conditions, probably due to contamination in the shipping and handling by third parties in supermarket and grocery store. The parasite monitoring sanitary conditions of vegetables sold in urban environments becomes relevant for preventive measures to avoid the continued parasitic cycle and possible future health complications.en
dc.description.abstractExistem poucas pesquisas sobre as práticas de fiscalização sanitária na cadeia de produção de hortaliças até o consumidor, especialmente os que são ingeridos crus, pois são passiveis de veicular microorganismo como bactérias, parasitos e fungos, contribuindo para possíveis malefícios à saúde. O objetivo deste trabalho foi verificar qualitativamente a contaminação por parasitos e/ou comensais de interesse médico em folhas de alface (Lactuca sativa) in natura comercializadas no município de Quatá, São Paulo. Um total de 15 amostras foi analisado aleatoriamente em dias alternados nos três diferentes locais que comercializam hortaliças (quitanda, supermercado e a horta comunitária) durante o mês de maio de 2011. Os parasitos e/ou comensais encontrados nas alfaces foram Entamoeba coli (67%), Entamoeba histolytica (20%), Giardia sp (13%) e Ascaris lumbricoides (7%). A análise mostrou a presença de parasitos e/ou comensais em todas as amostras, exceto nas cultivadas na horta o que evidenciou más condições sanitárias, provavelmente pela contaminação no transporte e manuseio por terceiros no supermercado e na quitanda. O monitoramento parasitário das condições higiênicas de hortaliças comercializadas em ambientes urbanos torna-se relevante para tomada de medidas preventivas evitando a continuidade do ciclo parasitário e possíveis complicações futuras à saúde.pt
dc.format.extent1252-1258-
dc.language.isopor-
dc.publisherUniv Federal Uberlandia-
dc.sourceWeb of Science-
dc.subjectParasitesen
dc.subjectCommensalsen
dc.subjectLettuce leavesen
dc.subjectLactuca sativaen
dc.subjectPublic Healthen
dc.titleAvaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasilpt
dc.title.alternativeEvaluation parasitological in samples of lettuces (lactuca sativa var. crispa) marketed from the municipality of Quatá, state of São Paulo, Brazilen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionFundacao Educ Municipio Assis-
dc.contributor.institutionUniv Paulista UNIP-
dc.contributor.institutionUNIP-
dc.contributor.institutionSecretaria Saude Rolandia-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationFundacao Educ Municipio Assis, Curso Enfermagem, Assis, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Paulista UNIP, Assis, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUNIP, Assis, SP, Brazil-
dc.description.affiliationSecretaria Saude Rolandia, Rolandia, PR, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Estadual Paulista UNESP, Fac Ciencias & Letras Assis, Assis, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUnespUniv Estadual Paulista UNESP, Fac Ciencias & Letras Assis, Assis, SP, Brazil-
dc.identifier.wosWOS:000339323600035-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileWOS000339323600035.pdf-
dc.relation.ispartofBioscience Journal-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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