You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/114399
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorRossi, Gabriel Augusto Marques-
dc.contributor.authorHoppe, Estevam Guilherme Lux-
dc.contributor.authorMartins, Ana Maria Centola Vidal-
dc.contributor.authorPrata, Luiz Francisco-
dc.date.accessioned2015-02-02T12:39:30Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T20:17:01Z-
dc.date.available2015-02-02T12:39:30Z-
dc.date.available2016-10-25T20:17:01Z-
dc.date.issued2014-09-01-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1657000742012-
dc.identifier.citationArquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 81, n. 3, p. 290-298, 2014.-
dc.identifier.issn1808-1657-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/114399-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/114399-
dc.description.abstractBrazil is one of the most important countries in the production of animal source foods, and the consumers are looking for safe and innocuous products for health. In this context, it is necessary to prevent zoonosis that can be transmitted by animal source foods, which are sometimes consumed without proper cooking or made by vulnerable populations. On this review, important parasitic zoonotic diseases will be covered, which currently occur by this transmission route: toxoplasmosis, taeniasis-cysticercosis complex, cryptosporidiosis, anisakiasis, diphyllobothriasis and trichinosis.en
dc.description.abstractO Brasil se destaca na produção mundial de alimentos de origem animal, sendo que cada vez mais os mercados consumidores buscam alimentos seguros e inócuos para a saúde. Nesse contexto, torna-se fundamental a prevenção das zoonoses, que podem ser transmitidas através dos alimentos de origem animal, que muitas vezes são consumidos sem o devido preparo ou por populações mais vulneráveis. Nesta revisão bibliográfica, serão abordadas importantes enfermidades parasitárias de caráter zoonótico que ocorrem atualmente pela via de transmissão alimentar: a toxoplasmose, o complexo teníase-cisticercose, criptosporidiose, anisacose, difilobotriose e triquinelose.pt
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
dc.format.extent290-298-
dc.language.isopor-
dc.publisherInstituto Biológico-
dc.sourceSciELO-
dc.subjectzoonosespt
dc.subjectenfermidades parasitáriaspt
dc.subjectalimentos de origem animalpt
dc.subjectzoonosisen
dc.subjectfoodborne parasitic diseasesen
dc.subjectfoods of animal originen
dc.titleZoonoses parasitárias veiculadas por alimentos de origem animal: revisão sobre a situação no Brasilpt
dc.title.alternativeFoodborne parasitic zoonosis: a review of the situation in Brazilen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionUniversidade de São Paulo (USP)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho Departamento de Medicina Veterinária Preventiva-
dc.description.affiliationUniversidade de São Paulo Departamento de Medicina Veterinária-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho Departamento de Medicina Veterinária Preventiva-
dc.identifier.doi10.1590/1808-1657000742012-
dc.identifier.scieloS1808-16572014000300290-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileS1808-16572014000300290.pdf-
dc.relation.ispartofArquivos do Instituto Biológico-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.