Você está no menu de acessibilidade

Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/114649
Registro de metadados completo
Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorLorevice, Marcos V.-
dc.contributor.authorMoura, Marcia R. De-
dc.contributor.authorMattoso, Luiz H. C.-
dc.date.accessioned2015-02-02T12:39:44Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T20:17:36Z-
dc.date.available2015-02-02T12:39:44Z-
dc.date.available2016-10-25T20:17:36Z-
dc.date.issued2014-07-01-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.5935/0100-4042.20140174-
dc.identifier.citationQuímica Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 37, n. 6, p. 931-936, 2014.-
dc.identifier.issn0100-4042-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/114649-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/114649-
dc.description.abstractNanocomposite materials have been incorporated into biopolymers, (e.g. hydroxypropyl methylcellulose), to improve their physical and chemical properties and enable them to be applied in food packaging, especially for their biodegradable and renewable properties. With this addition, fruit puree has been incorporated into the films to confer nutritional properties besides color and flavor. Chitosan is of interest in the packaging field since it is a biodegradable, bioabsorbable, antimicrobial agent. Furthermore, chitosan nanoparticles have been widely explored for their interesting properties and potential applications in food packaging. This work was divided into two stages: (1) chitosan nanoparticle synthesis; (2) addition of nanoparticles into HPMC and papaya puree films. Addition of chitosan nanoparticles to HPMC and papaya puree films improved film properties: mechanical, thermal and water vapor barrier. We have developed a novel nanomaterial with great potential for application in packaging to prolong the shelf life of food.en
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
dc.format.extent931-936-
dc.language.isopor-
dc.publisherSociedade Brasileira de Química-
dc.sourceSciELO-
dc.subjectnanoparticlesen
dc.subjectedible filmsen
dc.subjectpapaya pureeen
dc.titleNanocompósito de polpa de mamão e nanopartículas de quitosana para aplicação em embalagenspt
dc.title.alternativeNanocomposite of papaya puree and chitosan nanoparticles for application in packagingen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de São Carlos (UFSCar)-
dc.contributor.institutionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade Federal de São Carlos Departamento de Química-
dc.description.affiliationEMBRAPA-CNPDIA Laboratório Nacional de Nanotecnologia aplicada ao Agronegócio-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira Departamento de Física e Química-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira Departamento de Física e Química-
dc.identifier.doi10.5935/0100-4042.20140174-
dc.identifier.scieloS0100-40422014000600002-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileS0100-40422014000600002.pdf-
dc.relation.ispartofQuímica Nova-
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

Não há nenhum arquivo associado com este item.
 

Itens do Acervo digital da UNESP são protegidos por direitos autorais reservados a menos que seja expresso o contrário.