Please use this identifier to cite or link to this item:
http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/121479
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Marques, Márcia Ortiz Mayo [UNESP] | - |
dc.contributor.author | Stahl, Juliana Marin | - |
dc.date.accessioned | 2015-03-23T15:29:20Z | - |
dc.date.accessioned | 2016-10-25T20:44:13Z | - |
dc.date.available | 2015-03-23T15:29:20Z | - |
dc.date.available | 2016-10-25T20:44:13Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.citation | STAHL, Juliana Marin. Compostos fenólicos de 10 variedades de uva. 2011. 1 CD-ROM. Trabalho de conclusão de curso (bacharelado - Ciências Biológicas) - Universidade Estadual Paulista, Instituto de Biociências de Botucatu, 2011. | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11449/121479 | - |
dc.identifier.uri | http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/121479 | - |
dc.description.abstract | Phenolic compounds represent one of the main groups of secondary metabolites. Due to their chemical diversity, they have a variety of functions in plants, such as protection against ultraviolet radiation, herbivores and pathogens, and attraction of pollinators or dispersers of fruits and seeds. For human, the phenolic compounds are used like food colorings and flavors and, due to their pharmacological properties, mainly to antioxidant activity, they are associated with several health benefits, such as delay senility, prevention and therapy of cardiovascular diseases and of some cancers. The grapes are considered one of the main source of phenolic compounds and the fruit and its products are consumed in Brazil and worldwide. Considering the phenolic compounds diversity and their different distribution in the grape parts, this work had like aims the extraction, identification and quantification of the main classes of phenolic compounds of 10 grape varieties. The content of total phenols, flavanols and anthocyanins were determined, respectively, according to the Folin-Ciocalteu, DMACA and comparison of pH spectrophotometric methods. The content of total phenols varied from 142.75 + 1.86 to 483.39 + 5.90 mg.L-1 in the peel and from 86.50 + 0.54 to 146.32 + 9.97 mg.L-1 in the pulp. The amount of total flavanols varied from 3.68 + 0.03 to 6.92 + 0.26 mg.L-1 in the peel and from 0.90 + 0.00 to 1.36 + 0.00 mg.L-1 in the pulp. The content of total anthocyanins varied from 7.00 + 0.99 to 406.56 + 39.50 mg.L-1 in the peel and from 2.88 + 0.28 to 46.36 + 1.89 mg.L-1 in the pulp. The phenolic compounds concentration was higher in the peel than in the pulp. The total phenols and anthocyanins varied a lot while the total flavanols were more constant. The flavanols represent the smaller portion of phenolic compounds | en |
dc.description.abstract | Os compostos fenólicos representam um dos principais grupos de metabólitos secundários. Devido à sua diversidade química, apresentam uma variedade de funções nas plantas como, por exemplo, proteção contra a radiação ultravioleta, herbívoros e patógenos e atração de polinizadores ou dispersores de frutos e sementes. Para o homem, os compostos fenólicos são utilizados como corantes e flavorizantes de alimentos e, devido às suas propriedades farmacológicas, principalmente à atividade antioxidante, estão associados a vários efeitos benéficos à saúde, tais como retardo da senilidade, prevenção e terapia de doenças cardiovasculares e alguns cânceres. As uvas são consideradas uma das principais fontes de compostos fenólicos e, tanto o fruto quanto os seus produtos são consumidos no Brasil e no mundo. Considerando a diversidade de compostos fenólicos e a distribuição diferenciada destes nas partes da uva, este trabalho teve como objetivos a extração, identificação e quantificação das principais classes de compostos fenólicos da casca e da polpa de 10 variedades de uva. O conteúdo de fenóis, flavanóis e antocianinas totais foi determinado, respectivamente, segundo os métodos espectrofotométricos Folin-Ciocalteu, DMACA e comparação de pH. O conteúdo de fenóis totais variou entre 142.75 + 1.86 e 483.39 + 5.90 mg.L-1 na casca e de 86.50 + 0.54 a 146.32 + 9.97 mg.L-1 na polpa. A quantidade de flavanóis totais variou de 3.68 + 0.03 a 6.92 + 0.26 mg.L-1 na casca e entre 0.90 + 0.00 e 1.36 + 0.00 mg.L-1 na polpa. O conteúdo de antocianinas totais variou entre 7.00 + 0.99 e 406.56 + 39.50 mg.L-1 na casca e de 2.88 + 0.28 a 46.36 + 1.89 mg.L-1 na polpa. A concentração de compostos fenólicos foi maior na casca do que na polpa. O conteúdo de fenóis e antocianinas totais variou bastante enquanto o conteúdo de flavanóis totais foi mais constante... (Resumo completo, clicar acesso eletrônico abaixo) | pt |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
dc.source | Aleph | - |
dc.subject | Uva - Variedades | pt |
dc.subject | Fenóis - Identificação | pt |
dc.subject | Flavonoides | pt |
dc.title | Compostos fenólicos de 10 variedades de uva | pt |
dc.type | outro | - |
dc.contributor.institution | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
dc.rights.accessRights | Acesso aberto | - |
dc.identifier.file | stahl_jm_tcc_botib.pdf | - |
dc.identifier.aleph | 000701411 | - |
Appears in Collections: | Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp |
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.