You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/127960
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCosta, Ciniro [UNESP]-
dc.contributor.advisorMeirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP]-
dc.contributor.authorKuwahara, Frank Akiyoshi-
dc.date.accessioned2015-09-17T15:26:51Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T20:58:32Z-
dc.date.available2015-09-17T15:26:51Z-
dc.date.available2016-10-25T20:58:32Z-
dc.date.issued2015-07-16-
dc.identifier.citationKUWAHARA, Frank Akiyoshi. Desempenho de vacas leiteiras em pastejo de alfafa. 2015. xv, 148 f. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, 2015.-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/127960-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/127960-
dc.description.abstractThe intensive of milk yield systems, the high cost of the crop yield, saddled the economic sustainability of dairy activity. The quantities and percentages of concentrated ingredients, it's high to meet desired yield level. Thus, the alfalfa by high nutritional value allows the used as a substitute for part of the concentrated feed, with a reduction in the cost of milk yield and maintain the quality of the diet. In this way, the objective of this study was to evaluate the performance of 36 cows Holstein X Jersey crossbreed, average lactation stage, with the partial replacement of silage corn for alfalfa pasture. In a randomized block design, in 90 days of experimental time, composed of four treatments: control; one; two; and four hours of daily grazing in alfalfa. The grazing management was rotated, and the amount of alfalfa corresponding to 3.0; 5.0 and 7.0 kg of dry matter (kg of DM.animal-1.day-1), for 1, 2 and 4 hours of grazing, respectively. The parameters evaluated were: milk yield, live body weight, dry matter intake, milk quality, animal behavior and economic viability. The average milk yield did not differ between treatments (P>0.05), whose averages were 29.17; 28.60; 27.87 and 28.34 liters.animal-1.day-1 in the control group, 1, 2 and 4 hours of grazing, respectively. It were not reported significant differences (P>0.05), for animal behavior and milk quality, with the exception of treatment of control group, who presented level of N-ureic in milk above the treatmento 1, 2 and 4 hours (P<0.05) and 19 mg/dL, the treatments 2 and 4 hours showed about 0.76% and 4.42% more profitable when compared to the control group. The partial replacement of silage corn for alfalfa grazing not limited the productive animals performance and proved to be economically advantageous in relation to confinement.en
dc.description.abstractNos sistemas intensivos de produção de leite, os altos custos de produção oneram a sustentabilidade econômica da atividade leiteira, quantidades e percentuais dos ingredientes concentrado, para atender o nível de produção desejado. Assim, a alfafa por ser de elevado valor nutricional permite sua utilização como substituto de parte do alimento concentrado, com redução do custo de produção de leite e manutenção da qualidade da dieta. Dessa maneira, o objetivo deste estudo foi avaliar o desempenho de 36 vacas cruzadas, Holandesa X Jersey, em estádio médio de lactação, com a substituição parcial de silagem de milho por pastagem de alfafa. O delineamento foi em blocos ao acaso, em período experimental de 90 dias, compostos por quatro tratamentos: controle; uma; duas; e quatro horas de pastejo diário na alfafa. O método de pastejo foi o rotacionado, e a quantidade de alfafa correspondente a 3,0; 5,0 e 7,0 kg de matéria seca (kg de MS.animal-1.dia-1), para 1, 2 e 4 horas de pastejo, respectivamente. Os parâmetros avaliados foram: produção de leite, peso vivo dos animais, consumo de MS, qualidade do leite, comportamento animal e viabilidade econômica. A média de produção de leite não diferiu entre tratamentos (P>0,05), cujas médias foram 29,17; 28,60; 27,87 e 28,34 litros.animal-1.dia-1 no grupo controle, 1, 2 e 4 horas de pastejo, respectivamente. Além de não apresentar diferenças significativas (P>0,05), para comportamento animal e qualidade do leite, com exceção do tratamento controle, que apresentou nível de N-uréico no leite acima dos tratamentos de 1, 2 e 4 horas e 19mg/dL, os tratamentos de 2 e 4 horas mostraram cerca de 0,76% e 4,42% mais rentáveis quando comparados ao grupo controle. A substituição parcial de silagem de milho por alfafa em pastejo não limitou o desempenho produtivo dos animais e mostrou-se economicamente vantajosa em relação ...pt
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
dc.format.extentxv, 148 f. : il., grafs. tabs-
dc.language.isopor-
dc.publisherUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.sourceAleph-
dc.subjectBovino de leite - Alimentação e raçõespt
dc.subjectMilho - Silagempt
dc.subjectPastagenspt
dc.subjectLeite - Produçãopt
dc.subjectDairy productspt
dc.titleDesempenho de vacas leiteiras em pastejo de alfafapt
dc.title.alternativePerformance of dairy cows under grazing alfalfa: nutritional management for the winter seasonen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.sponsorshipIdFAPESP: 10/51054-5-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.filehttp://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/09-09-2015/000847133.pdf-
dc.identifier.aleph000847133-
dc.identifier.capes33004064048P2-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.