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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/128432
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorMotta, Rodrigo G.-
dc.contributor.authorSilva, Aristeu V.-
dc.contributor.authorGiuffrida, Rogerio-
dc.contributor.authorSiqueira, Amanda K.-
dc.contributor.authorPaes, Antonio C.-
dc.contributor.authorMotta, Igor G.-
dc.contributor.authorListoni, Fernando J. P.-
dc.contributor.authorRibeiro, Marcio G.-
dc.date.accessioned2015-10-21T13:09:49Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T20:59:35Z-
dc.date.available2015-10-21T13:09:49Z-
dc.date.available2016-10-25T20:59:35Z-
dc.date.issued2015-05-01-
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-736X2015000500417&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt-
dc.identifier.citationPesquisa Veterinaria Brasileira, v. 35, n. 5, p. 417-423, 2015.-
dc.identifier.issn0100-736X-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/128432-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/128432-
dc.description.abstractThe informal milk is recognized as the product marketed without inspection. We evaluated the microbiological quality, nutritional ingredients and substances inhibiting bacterial growth in 100 informal samples from cows milk, marketed in the southwest region of the state of Sao Paulo, Brazil. It was found that 77% of Somatic Cell Count (SCC) and 86% of Total Bacterial Count (TBC) of the samples were at odds with the maximum values required by Instruction Rules 62 of the Ministry of Agriculture and Livestock Supply. It was identified to solids contents in disagreement (36%), protein (23%), fat (38%), nonfat dry extract (43%) and 73% urea nitrogen. In 59% of the samples was detected residues of the bacterial growth inhibitors. Were isolated 240 strains of micro-organisms with a prevalence of enterobacteria, streptococci, staphylococci and fungi. The informal milk is marketed in the region without the minimum hygienic conditions and present risks to public health, and represents serious socio-economic problem for the region.en
dc.description.abstractO leite informal é reconhecido como o produto comercializado sem inspeção. Avaliou-se a qualidade microbiológica, constituintes nutricionais e presença de substâncias inibidoras do crescimento bacteriano em 100 amostras informais de leite de vacas, comercializadas na região sudoeste do estado de São Paulo, Brasil. Verificou-se que 77% da Contagem de Células Somáticas (CCS) e 86% da Contagem Bacteriana Total (CBT) das amostras estavam em desacordo com os valores máximos exigidos pela Instrução Normativa 62 do MAPA. Identificaram-se teores em desacordo para sólidos totais (36%), proteína (23%), gordura (38%), extrato seco desengordurado (43%) e nitrogênio uréico (73%). Em 59% das amostras detectou-se a presença de resíduos de inibidores do crescimento bacteriano. Isolaram-se 240 linhagens de micro-organismos com predomínio de enterobactérias, estreptococos, estafilococos e fungos. O leite informal é comercializado na região sem as mínimas condições de higiene e oferece riscos a saúde pública, além de representar sério problema sócio-econômico para região.pt
dc.format.extent417-423-
dc.language.isopor-
dc.publisherRevista Pesquisa Veterinaria Brasileira-
dc.sourceWeb of Science-
dc.subjectCowen
dc.subjectMastitisen
dc.subjectInstruction Rules 62en
dc.subjectInhibitoryen
dc.subjectTBCen
dc.subjectCellularityen
dc.subjectInformal milken
dc.subjectVacapt
dc.subjectMastitept
dc.subjectInstrução Normativa 62pt
dc.subjectInibidorespt
dc.subjectCBTpt
dc.subjectCelularidadept
dc.subjectLeite informalpt
dc.titleIndicadores de qualidade e composição de leite informal comercializado na região Sudeste do Estado de São Paulopt
dc.title.alternativeIndicators of quality and composition of informal milk marketed in the in the Southeast region of São Paulo, Brazilen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual de Feira de Santana (UEFS)-
dc.contributor.institutionUniversidade do Oeste Paulista (Unoeste)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual do Centro Oeste do Paraná (Unicentro)-
dc.description.affiliationUniv Estadual Paulista, Dept Higiene Vet &Saude Publ, Fac Med Vet &Zootecnia FMVZ, UNESP, BR-18618970 Botucatu, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Estadual Feira de Santana, Dept Ciencias Biol DCBIO, BR-44036900 Feira De Santana, BA, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Oeste Paulista Unoeste, Dept Vet Prevent Med, BR-19067175 Presidente Prudente, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Estadual Campinas, Dept Genet Evolucao &Bioagentes, Inst Biol, UNICAMP, BR-13083970 Campinas, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Estadual Ctr Oeste Parana Unicentro, Curso Med Vet, BR-85040080 Guarapuava, PR, Brazil-
dc.description.affiliationUnespUniv Estadual Paulista, Dept Higiene Vet & Saude Publ, Fac Med Vet &Zootecnia FMVZ, UNESP, BR-18618970 Botucatu, SP, Brazil-
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-736X2015000500005-
dc.identifier.scieloS0100-736X2015000500417-
dc.identifier.wosWOS:000357746000005-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileS0100-736X2015000500417.pdf-
dc.relation.ispartofPesquisa Veterinaria Brasileira-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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