You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/129153
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSouza Grzybowski, Camila Ribeiro de-
dc.contributor.authorVieira, Roberval Daiton-
dc.contributor.authorPanobianco, Maristela-
dc.date.accessioned2015-10-21T20:28:20Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:08:29Z-
dc.date.available2015-10-21T20:28:20Z-
dc.date.available2016-10-25T21:08:29Z-
dc.date.issued2015-07-01-
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1806-66902015000300590&script=sci_arttext-
dc.identifier.citationRevista Ciencia Agronomica. Fortaleza: Univ Federal Ceara, Dept Geol, v. 46, n. 3, p. 590-596, 2015.-
dc.identifier.issn1806-6690-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/129153-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/129153-
dc.description.abstractWhen sowing maize, such adverse factors as flooding and temperatures below those recommended can hinder establishment of the stand. There is therefore a need to find alternatives for the determination of seed vigour under adverse conditions, with a view to helping the system of production. This work aimed to estimate the physiological quality of maize seed under conditions of hydric and thermal stress, studying the methodology of testing by submersion in water and germination at low temperatures. To carry out the experiments, ten lots of two single hybrids (30F35R and 30P70H) were used, giving five lots of each. Evaluation of the initial quality of the lots was determined by water content, the cold test and the tests of germination and seedling emergence; the methodologies studied to evaluate vigour were: a) submersing the seeds in water, combining different periods (24, 36, 48 and 72 hours) and temperatures (20, 25 and 30 degrees C); and b) germination at low temperature, testing at 15 degrees C for eight days and at 16, 17 and 18 degrees C for seven days. The test for submersion in water is promising for the evaluation of the vigour of maize seeds under conditions of stress through immersion of the seeds in water for 48 hours at 25 degrees C.en
dc.description.abstractNa semeadura da cultura do milho, fatores adversos como o alagamento do solo e temperaturas abaixo da recomendada podem prejudicar o estabelecimento do estande. Assim, há a necessidade de se buscar alternativas para a determinação do vigor da semente em condições adversas, visando auxiliar o sistema de produção. No trabalho objetivouse estimar a qualidade fisiológica de sementes de milho em condições de estresses hídrico e térmico, estudando a metodologia dos testes de submersão em água e germinação a baixa temperatura. Para condução dos experimentos foram utilizados dez lotes de dois híbridos simples (30F35R e 30P70H), sendo cinco de cada. A avaliação da qualidade inicial dos lotes foi determinada pelo teor de água e testes de germinação, frio e emergência de plântulas e, as metodologias estudadas para a avaliação do vigor foram: a) submersão das sementes em água, combinando diferentes períodos (24; 36; 48 e 72 horas) e temperaturas (20; 25 e 30 °C); b) germinação a baixa temperatura, testando-se 15 °C por oito dias e 16; 17 e 18 °C por sete dias. O teste de submersão em água é promissor para avaliação do vigor de sementes de milho em condições de estresse, mediante imersão das sementes em água por 48 horas, a 25 °C.pt
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
dc.format.extent590-596-
dc.language.isopor-
dc.publisherUniv Federal Ceara, Dept Geol-
dc.sourceWeb of Science-
dc.subjectZea mays L.en
dc.subjectGerminationen
dc.subjectSubmersion in wateren
dc.subjectLow temperatureen
dc.subjectZea mays L.pt
dc.subjectGerminaçãopt
dc.subjectSubmersão em águapt
dc.subjectBaixa temperaturapt
dc.titleTestes de estresse na avaliação do vigor de sementes de milhopt
dc.title.alternativeStress testing in the evaluation of vigour in maize seeden
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal do Paraná (UFPR)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniv Fed Parana, UFPR, Dept Fitotecnia &Fitossanitarismo, BR-80035050 Curitiba, Parana, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Estadual Paulista, UNESP, Dept Prod Vegetal, Jaboticabal, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUnespUniv Estadual Paulista, UNESP, Departamento de Produção Vegetal, Jaboticabal, SP, Brazil-
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.5935/1806-6690.20150042-
dc.identifier.scieloS1806-66902015000300590-
dc.identifier.wosWOS:000356868800017-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileS1806-66902015000300590.pdf-
dc.relation.ispartofRevista Ciencia Agronomica-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.